вівторок, 15 квітня 2008 15:24

Учені навчилися передбачати дії людей

Нове дослідження показало, що по змінах мозкової активності можна передбачити ухвалене людиною рішення за декілька секунд до того, як вона сама його усвідомлює. Результати експерименту викликали чергову хвилю дебатів про те, чи немає свобода волі всього лише ілюзією.

Дослідження, проведене групою учених під керівництвом Джона-Ділана Хайнса з Інституту когнітивної психології і нейрофізіології імені Макса Планка в Лейпцігу, показало: задовго до того, як людина робить свідомий, на її думку, вибір, зростає активність ділянок мозку, пов"язаних з тим або іншим рішенням. Учені навіть могли передбачити, яке рішення ухвалить учасник експерименту, приблизно за 7 секунд до того, як він це усвідомлював.

При цьому точність прогнозів виявилася не дуже високою - близько 60%. Це вище, ніж при випадкових збігах, додають учені. Скануючи мозок учасників, дослідники спостерігали за тим, скільки кисню споживають різні його ділянки. При підвищенні активності споживання кисню зростає. Таким чином, ученим вдалося виділити специфічні типи мозкової активності, які спостерігалися при ухваленні того або іншого рішення.

Учасники експерименту повинні були вирішити, чи натискати їм кнопку, що знаходиться під їх лівою рукою, чи ту, яка розташовувалася під правою. При цьому на ухвалення рішення їм відводилося необмежена кількість часу. Перед очима учасника знаходився екран, на якому виникали різні букви. Натиснувши кнопку, учасник повинен був запам"ятати, яка саме буква була на екрані в той момент, коли він ухвалив рішення.

В цілому добровольці вважали, що рішення було ухвалене за секунду до того, як вони натискали на кнопку. Проте по змінах активності певних ділянок мозку учені могли передбачити, яку саме руку вони задіюють, приблизно за 7 секунд до натиснення. "Як правило, ми вважаємо, що всі наші рішення ухвалені свідомо. Результати експерименту ставлять це переконання під сумнів", - говорить Хайнс.

"Дослідження не дає відповіді на питання, чи існує свобода волі, - додає він. - Мова йде про неусвідомлене планування усвідомленого рішення". Залишається невідомим, чи може людина після цього планування змінити ухвалене мозком рішення.

Більш ніж 20 років тому американський нейрофізіолог Бенджамин Лібет встановив, що активність ділянок мозку, що відповідають за рух, виникає на декілька мілісекунд раніше, ніж людина усвідомлено ухвалює рішення поворушитися. Висновки Лібета викликали серію дебатів і багато разів оспорювалися: багато учених сумнівалися в тому, що такий маленький проміжок часу може бути точно зміряний. Результати нового дослідження розвіюють ці сумніви, оскільки мова йде про набагато більший проміжок, пише Cnews.

Зараз ви читаєте новину «Учені навчилися передбачати дії людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути