Ексклюзиви
середа, 06 серпня 2008 14:06

Учені довели, що діти уміють планувати майбутнє

Учені довели, що діти уміють планувати майбутнє

Учені з Університету Оттави (University of Ottawa), Канада, і Вашингтонського університету (Univeristy of Washington), США, з"ясували, що здатність здійснювати уявні подорожі в часі розвивається у дітей так само, як і інші навики. Щоб встановити точний вік, коли з"являється уміння планувати майбутнє, психологи Крістіна Атанс (Cristina Atance) і Ендрю Мельтцоф (Andrew Meltzoff) протестували дошкільників у віці трьох, чотири і п"яти років. Результати дослідження були опубліковані в серпневому випуску журналу Current Directionsin Psychological Science.

Фахівці попросили дітей уявити ситуацію в майбутньому, наприклад, похід в гори, і запропонували їм назвати один з трьох предметів, які вони узяли б з собою. На вибір пропонувалися обід, гребінець і чашка. Результати опитування показали, що діти чотирьох і п"яти років частіше, ніж трирічні, вибирали найбільш необхідну в поході річ - обід.

Дослідники також встановили, що дітям складно уявити себе в якій-небудь ситуації в майбутньому, якщо вони стурбовані своїм поточним фізіологічним станом. Так, Атанс і Мельтцоф розділили дошкільників на дві групи і дали одній з них печиво, після поїдання якого у дітей повинна була виникнути спрага. Другій групі випробовуваних печиво не пропонувалося. Потім обом групам були запропоновані на вибір печиво і вода. Група ситих дітей частіше вибирала пиття, тоді як "голодна" група віддавала перевагу печиву.

Дошкільників з двох інших груп (одна з яких теж їла печива, а друга ні) психологи попросили назвати, чому вони віддадуть перевагу завтра" - печиві або воді. З"ясувалося, що діти, які їли печиво і відчували спрагу не бажають вибирати на майбутнє кондитерські вироби, хоча інша група спокійно вибирала печиво.

За словами дослідників, ці відкриття можуть пролити світло на розвиток у дітей здатності уявних подорожей в часі і дозволять зрозуміти, як на це уміння впливає навколишнє оточення. Результати роботи психологів виявляться корисними як для батьків, так і для вчителів, оскільки допоможуть їм краще розбиратися в щоденній поведінці дітей.

До речі, на початку липня фахівці Університету Еморі (Emory University) в Атланті довели, що здорова їжа в дитинстві впливає на інтелектуальні здібності дорослих. На початковому етапі дослідження дітей розділили на дві групи. Одна з них отримувала атоле, рідку гарячу кашу з кукурудзяного крохмалю, високоенергетичну і багату протеїнами. Друга - холодний напій з фруктовим смаком, підсолоджений цукром. У 2002-2004 роках, коли 1448 учасникам, які залишилися на той момент в живих, було в середньому по 32 роки, фахівці протестували їх на інтелектуальні здібності. З"ясувалося, що ті, кого годували атоле з народження і до двох років, мають набагато краще сприйняття і пізнавальні навики, ніж ті, хто не отримував каші або отримував її в іншому віці, повідомляє Вокруг Света

Зараз ви читаєте новину «Учені довели, що діти уміють планувати майбутнє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути