четвер, 21 квітня 2011 10:21

У Китаї знайшли останки гігантського павука

У Китаї вчені знайшли найбільші з відомих останки стародавнього павука. Як повідомляється, дослідники описали свою знахідку в статті в журналі Biology Letters.

Істоту назвали Nephila Jurassica. Розмах її ніг складає близько 15 сантиметрів. Вік знахідки - близько 165 мільйонів років - тобто вона відноситься до середини юрського періоду.

Раніше найстаріші останки павуків цього роду датувалися віком 35 мільйонів років.

На думку дослідників, вид Nephila Jurassica з'явився, коли на планеті існував суперконтинент Пангея, який пізніше розпався на частини. Павуки роду Nephila поширилися Пангеєю, і після утворення нових континентів виявилися представленими в різних частинах світу. Сучасні павуки цього роду плетуть величезні - діаметром до 1,5 метрів - сіті.

Інша група вчених нещодавно описала ще одного стародавнього павукоподібного - на півночі Китаю вчені виявили останки павука Eoplectreurys gertschi, вік якого також складає близько 165 мільйонів років.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї знайшли останки гігантського павука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути