середа, 19 вересня 2007 15:48

Старі телефони не ламаються

Виробники мобільних телефонів випускають по кілька новинок на місяць із багатьма вдосконаленими функціями. Але старі телефони 2000–2003 років досі залишаються популярними. Ці апарати приваблюють тим, що недорогі й надійні.

22-річна киянка Аліна двічі купувала одну і ту ж модель — "Нокіа 1100". Перший телефон у неї вкрали.

— Другий я купила за 199 гривень, — розповідає жінка, — у магазині "МобіДік" на Богдана Хмельницького. Це було більше двох років тому. Він без наворотів, навіть немає радіо. Дзвонить і відсилає есемески. Єдина його фішка — ліхтарик, який рятує мене, коли у під"їзді немає світла. Я його не ремонтувала і працює без перебоїв. Уже навіть думаю: "Коли в мене його вкрадуть, щоб купити інший?".

Цей телефон, як і чимало інших того часу, вже зняли з виробництва. Їх можна купити лише з рук або в крамничках, що торгують уживаною технікою.

— Найчастіше запитують телефони "Нокія", — розповідає Юрій Тацоха, 22 роки, продавець магазину "Б/У" біля метро Либідська. — У нас є кілька моделей, які користуються попитом — "Нокіа 3310" 2000 року, до якої можна підібрати різні кольорові панелі. Коштує 160 гривень. Новіша "Нокіа 3510" була чи не першим порівняно недорогим апаратом, із якого відправляли ММС. Він коштує 180 гривень. Ударостійка та водонепроникна "Нокіа 5100" — 290 гривень, їхній же мобільник 3410 з автододзвоном — 170.

Із Соні Еріксон, каже Тацоха, найбільший попит на телефон Т230 2003 року випуску за 190 грн. Також часто цікавляться моделями J300 з диктофоном за 270 грн та К700 із радіо, блютузом та інфрачервоним портом за 390 грн. Цей молодіжний телефон мав на той час,  2004 року, велику пам"ять — 32 Мб.

Усі ці апарати мають надійні батареї і добре тримають зв"язок.

— У Соні Еріксонів уже є кольоровий екран, — продовжує Тацоха. — Просту й недорогу "Нокію 3310" часто купують бабусям та дідусям. Цей телефон зарядку тримає понад тиждень та і зв"язок у ньому хороший. А на Еріксони більше молодь дивиться. Якщо до беушного телефону людина купує в нас батарею, ми даємо знижку.

Тато називає телефон "воєнним апаратом"

На столичному радіоринку "Нокіа 3310" коштує 140–160 грн. Продавці кажуть, що ціна залежить від давності батареї та зовнішнього вигляду панелі. "Нокіа 2300" коштує 200 грн. Високий і масивний телефон бізнес-класу "Нокіа 6210" — 400 грн. Його випустили п"ять років тому. Блютуз в апараті на той час вважався дуже "крутою" функцією. Телефон також ідеально підходив до тримача в машині.

Перший мобільний 17-річній Галині Березовській із села Северин Жмеринського району на Вінниччині чотири роки тому подарував дядько на день народження.

— Це була "Нокіа 2300", — каже Галя. — У ньому клавіатура виглядає як два метелики — вгорі та внизу. Я була найкрутіша в класі. Коштував він тоді приблизно 600 гривень. За чотири роки де він тільки не був, — продовжує дівчина, — стільки разів падав із шафи з двометрової висоти. Бо тоді не кругом же було таке покриття, як зараз. Доводилося класти його на висоту, щоб до мене могли додзвонитися. Одного разу впав у воду! Думала все, каюк, — сміється, — дістала з води, зняла кришку, поклала на вікно на сонце. Він посох добу. Я його склала, хоч і не думала, що щось із того вийде. А він працює! Одного разу посварилася зі своїм хлопцем та як кину свою Нокію об землю. Телефон не розбився. Тато називає його "воєнним апаратом", а мій хлопець — "мухобійкою".

Батьки обіцяли  купити Галі новий. Хоч вона каже, що цей їй подобається — не глючить, дзвінки приймає без перебою, зарядки вистачає на тиждень.

— Дідусь хоче, щоб я йому цей телефон подарувала. А я би його собі залишила, як раритет.

Майстри столичних сервісних центрів кажуть, що старі мобільні у них майже не ремонтують. 39-річний Сергій, програміст сервіс-центру "Поломок.net" каже, що ці апарати надійні і рідко ламаються. Приносять хіба що "утоплеників".

Зараз ви читаєте новину «Старі телефони не ламаються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути