вівторок, 15 липня 2008 14:20

Сон укріплює пам"ять

Сон укріплює пам"ять
Як вважають учені, одним з кращих способів поліпшити пам"ять може бути міцний нічний сон. В результаті досліджень встановлено, що якість нічного відпочинку має велике значення для функціонування мозку наступного дня.

Міцний сон робить міцнішими зв"язки між нервовими клітинами мозку, які, у свою чергу, грають ключову роль в процесах вивчення і запам"ятовування.

Дослідження проводилися фахівцями Женевського університету. Учені працювали з групою добровольців, які повинні були вивчити новий навик (наприклад, повторення шляху об"єкту на екрані комп"ютера за допомогою джой-стіка) або запам"ятати картинку. Після цього частина учасників експерименту спала протягом восьми годинників, а інші не спали зовсім або могли прилягти відпочити лише на короткий час.

Наступного дня їм пропонувалося повторити отриманий навик або відтворити картинку. При цьому фахівці проводили учасникам експерименту сканування мозку.

Ті, кому вдалося виспатися, демонстрували кращі результати, і їх мозок функціонував краще. Керівник проекту Софі Шварц вважає, що сон має консолідуючий ефект на завчений матеріал і укріплює асоціативні зв"язки. При цьому Софі Шварц відзначає, що поки не вдалося з"ясувати, скільки годин сну мають оптимальний ефект для пам"яті.

За словами Нила Стенлі, британського фахівця в області сну, результати дослідження підкреслюють важливість повноцінного сну вночі. При цьому, згідно з результатами проведеним в Британії опитувань, лише кожен п"ятий британець спить по вісім годин на добу.

"Люди скаржаться, що їм не вистачає часу поспати, але в нашому суспільстві з безперервним потоком інформації ми повинні приділяти більшу увагу сну", - говорить Ніл Стенлі, повідомляє РБК.

Зараз ви читаєте новину «Сон укріплює пам"ять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути