вівторок, 01 квітня 2008 10:08

Содом і Гоморра були зруйновані астероїдом

Содом і Гоморра були зруйновані астероїдом
Два британські вчені запропонували оригінальне прочитання ассірійської круглої клинописної таблички VІІІ століття до нашої ери: вони вважають, що в ній згадана траєкторія польоту астероїда, винного в утворенні кратера біля австрійського міста Кьофельс наприкінці ІV тисячоріччя до нашої ери. Про гіпотезу авторів книги "A Sumerіan Observatіon of the Kofels" Іmpact Event" ("Шумерські відомості про Кьофельсський метеорит").

З"ясувалося, що напис на глиняній табличці, над якою 150 років працювали вчені, є свідченням людини, що стала очевидцем падіння астероїда, який, як передбачається, був причиною руйнування Содому й Гоморри.

Дослідники, яким вдалося розшифрувати клинопис із Планісферної таблички, вважають, що описаний на ній астероїд мав більше напівмилі в поперечнику.

Табличка була знайдена Генрі Лейардом у середині XIX століття в руїнах бібліотеки царського палацу в Ніневії. Вчені вважають, що це виконана близько 700 року до н.е. копія записок шумерського астронома, що спостерігав за нічним небом. Вченим вдалося прив"язати спостереження астронома до останніх передсвітанкових годин 29 червня 3123 року до н.е.

Збереглися біля половини нанесених на табличку значків, і половина вцілілого тексту оповідає про астероїд. Інші записи фіксують розташування хмар і сузір"їв. За останні 150 років дослідники здійснили п"ять невдалих спроб перекласти табличку.

Марк Хемпселл, вчений із Брістольського університету, що зміг підібрати ключ до напису на табличці, говорить: "Це чудовий звіт про спостереження й чудовий науковий опис".

Хемпселл говорить, що руйнування такого типу й масштабу, якими може характеризуватися зіткнення з астероїдом, відбилися щонайменше в 20 стародавніх міфах, у тому числі в старозавітній історії про знищення Содому й Гоморри й у давньогрецькому міфі про сина Геліоса Фаетона, який, не впоравшись із управлінням небесною колісницею свого батька, упав до річки Ерідан, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Содом і Гоморра були зруйновані астероїдом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути