Ексклюзиви
вівторок, 01 квітня 2008 09:49

Що вбиває пам"ять людини

Що вбиває пам"ять людини
Згідно з результатами нового дослідження, гормон стресу впливає на пам"ять і процес навчання у піддослідних мишей з діагнозом діабету. Як відомо, діабет погіршує здібність людини до навчання, проте причини даного явища до цих пір залишалися загадкою для учених.

В ході нового аналізу лабораторних мишей, хворих діабетом, було встановлено, що підвищення рівня гормону стресу, що виробляється наднирковими, порушує здорове функціонування гіпокампу, - області головного мозку, що відповідає за формування пам"яті. Гіпокамп розташований в глибині скроневих доль мозку і є основною структурою лімбічної системи. Окрім даного порушення, в процесі повернення рівня гормону кортизолу до норми, гіпокамп відновлює свої функції.

Результати даного аналізу були представлені в останньому номері журналу NatureNeuroscience. Дослідження було проведене в Національному інституті вивчення процесів старіння (NationalInstituteonAging). "Досліди над гризунами надали можливість для розробки новітніх підходів до запобігання і лікування порушень пізнавальних здібностей у людей, які страждають від діабету", - говорить доктор Річард Ходс, директор NIA. - "Для цього необхідно підтримувати рівень глюкокортикоїдів, гормонів, утворюваних корою надниркових, в нормі".

У пацієнтів з діагнозом діабету спостерігається слабке функціонування гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової системи, що виробляє гормони. В цілях дослідження взаємозв"язку між підвищенням рівня гормону стресу і функціонуванням гіпокампу, учені провели тестування когнітивних функцій на основі лабораторної моделі. В результаті було підтверджено, що причиною погіршення пам"яті при діабеті є підвищене виділення гормону стресу, стверджують фахівці, повідомляє Обзор.

Зараз ви читаєте новину «Що вбиває пам"ять людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути