Ексклюзиви
вівторок, 26 серпня 2008 10:07

Що найголовніше в гонитві за здоров"ям

Що найголовніше в гонитві за здоров"ям
Учені з Університету Мічігану обстежили 36 мільйонів повних людей, і з"ясували, що серцево-судинні захворювання і діабет не є вироком для них. При цьому у людей, що мають нормальну масу тіла, ці захворювання зустрічаються майже так само часто.

Взагалі останніми роками медики все частіше приходять до висновку про те, що судити про здоров"я людини лише по індексу маси його тіла (BMI) неприпустимо і неправильно. Так, 51% серед обстежених людей з надмірною вагою продемонстрували відмінне здоров"я, хоч би в частині захворювань серцево-судинної системи і діабету.

При цьому чверть серед тих людей, чия вага за наслідками розрахунку BMI була нормальною, мали проблеми з серцем і судинами. Виходить, що навіть худі люди схильні до ризику, який раніше завжди пов"язували з надмірною масою тіла.

Річ у тому, що вимірювання індексу маси тіла не враховує багатьох чинників, наприклад, будови тіла і відносного змісту жиру і м"язів в організмі.

Так, дана методика зараховує майже половину гравців НБА до категорії людей з надмірною вагою всього лише тому, що м"язи важчі за жирову тканину.

Нові рекомендації лікарів - стежити не за вагою, а за власною талією. При об"ємі талії більше 88 сантиметрів у жінок, і більше 102 сантиметрів - у чоловіків ризик виникнення серцево-судинних і діабетичних захворювань зростає у декілька разів. До речі кажучи, об"єм талії вимірюється не на рівні пупка, а вище приблизно на 2,5 сантиметра - в найвужчому місці тулуба.

Тіло людини влаштоване таким чином, що жир, накопичений в районі живота, сигналізує про можливість захворювання. Ще один спосіб оцінити ризик - розрахувати відношення талії до стегон. Розділіть об"єм талії на об"єм стегон і отримаєте шукане відношення. Для чоловіків співвідношення вище 0,95, а для жінок вище 0,80 свідчить про надлишок жиру на животі і підвищену небезпеку для здоров"я, повідомляє Не Болей.

Зараз ви читаєте новину «Що найголовніше в гонитві за здоров"ям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути