пʼятниця, 14 листопада 2008 13:34

Шість протизастудних правил

Шість протизастудних правил
1. Утепляйтеся!
На вулиці давно не травень місяць, а тому на голові повинна бути шапочка, на шиї - шарф, а на руках - рукавички. Під куртку або пальто надягайте светр, хоча б тонкий. Короткі курточки і тонкі колготки залиште до весни в шафі. При цьому, стежте за тим, щоб одяг був не тільки теплим, але і сухим. Волога тканина витягне з вас тепло не гірше за хороший мороз.

Особливо важливо тримати в теплі ноги. У жодному випадку не ходьть з мокрими ногами. На роботі тримайте змінне взуття, а також запасні шкарпетки "про всяк випадок". Якщо промокли і замерзнули, перш ніж переодягнутися в сухе, помасажуйте ступні ніг до відчуття тепла.

2. Зігрівайтеся!
Ви приходите увечері додому, змерзлі і голодні. Попросіть шлунок почекати і займіться тілом. Негайно занурте його в гарячу ванну або поставте під душ, особливу увагу приділивши зігріванню ніг. Потім розітріться жорстким махровим рушником, і надіньте сухі шерстяні шкарпетки. Тільки після цього можна звернути свої погляди до холодильника і плити. Для профілактики почніть вечерю із стакана гарячого молока з медом і щіпкою соди. Можна випити келих теплого червоного вина.

3. Вітамінізуйтеся!
Привчіть себе до регулярного вживання вітаміну С, який допомагає виробленню в організмі інтерферону, який вбиває віруси і мобілізує лімфоцити на боротьбу з простудою. Вітамін С ви знайдете в квашеній капусті, лимонах, апельсинах, шипшині і в пігулках. Останні не можна їсти натщесерце, щоб не нашкодити шлунку. І обов"язково включіть в свій раціон кисломолочні продукти - кефір, ряжанку, йогурт.

4. Висипайтеся!
При нестачі сну наш імунітет слабне, оскільки клітки не встигають відновлюватися, а значить не можуть дати адекватної відповіді на інфекцію, що атакує їх. Висновок простий: спіть, поки не виспитеся і вже ніяк не менше 7 годин на добу. І постарайтеся не нервувати, особливо по дурницях. Стрес відкриває дорогу хворобам.

5. Зволожуйтеся!
У сенсі не самі ходіть мокрими, а зволожуйте повітря в квартирі і офісі. У холодну пору року в умовах працюючих обігрівальних систем, повітря стає сухим, услід за ним висушується і слизиста оболонка носоглотки. В результаті, віруси, що потрапляють на неї, і мікроби, не осідають на вологих "ворсинках", а прямо подорожують углиб організму.

Для підтримки певної вологості поставте в кожній кімнаті відкриті судини з водою, міняючи воду щодня, щоб в ній не завелися грибки. Не забувайте провітрювати приміщення, відкриваючи кілька разів в день вікна на 10-15 хвилин.

6. Відсторонюйтеся!
Щоб не підчепити чужий вірус в транспорті або на роботі, краще всього закрити ніс і рот марлевою пов"язкою, або на худий кінець, шарфом, або хусткою. Але якщо це вам не підходить, то частіше мийте руки і обличчя. Торкаючись предметів, на яких вже є віруси, а потім чіпаючи руками очі, ніс, рот, ви самі приносите інфекцію в свій організм. Якщо під рукою немає мила, просто сполосніть руки гарячою водою або обітріть їх мокрим рушником.

Відмовтеся від носових хусток. Віруси, що осіли на них, довго зберігають свою життєздатність, тому при повторному використанні вони легко можуть знову перекочувати у ваш організм. Набагато безпечніше і гігієнічніше користуватися одноразовими паперовими серветками.

З тієї ж причини, під час традиційних чаєпиттів на роботі слід замість скляних стаканів або фарфорових чашок користуватися одноразовими пластмасовими або паперовими стаканчиками. Не пийте з скляних стаканів в різних точках громадського харчування. Невідомо, наскільки ретельно їх промивають і дезинфікують.

Ось такі нехитрі поради. Але діють вони як профілактичний засіб в сезон простуд не гірше патентованих антивірусних і антимікробних препаратів, повідомляє Не Болей.

Зараз ви читаєте новину «Шість протизастудних правил». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути