Ексклюзиви
пʼятниця, 18 квітня 2008 16:22

Сидяча робота скорочує тривалість життя

Рівень фізичної активності має безпосередній вплив на швидкість старіння організму людини. Люди, що ведуть сидячий спосіб життя, старіють в середньому на десять років раніше, ніж їх активніші ровесники, стверджують британські учені.

У дослідженні, проведеному фахівцями з Королівського коледжу Лондона взяли участь 2400 пар близнюків. Учасники заповнили анкети, вказавши частоту і інтенсивність фізичних навантажень, і здали аналіз крові. Керівник дослідження Лінн Черкас і її колеги зміряли довжину тіломірів хромосом в кліткинах крові учасників і зіставили отримані показники з даними опитування.

Тіломіри - кінцеві фрагменти хромосом, що не несуть спадкової інформації. Їх основною функцією є захист клітинної ДНК від деформацій і пошкоджень. Довжина тіломір, що скорочуються з кожним діленням клітки, вважається основним індикатором старіння організму.

За даними дослідників, щорічно довжина тіломіри скорочується в середньому на 21 пару нуклеотидів - елементарних структур молекули ДНК. Проте у учасників цей показник істотно розрізнявся залежно від ступеня їх фізичної активності. В середньому довжина тіломіри у людей з мінімальною фізичною активністю (16 хвилин в тиждень) опинилася на 200 нуклеотидів коротше, ніж у найбільш фізично активних (199 хвилин в тиждень). Іншими словами, найбільш активні люди мали таку ж довжину тіломір, як і ті, хто був на 10 років молодше, але вів сидячий спосіб життя, повідомили учені. Ця різниця була особливо помітна при порівнянні близнюків, що мають різний рівень активності.

Учені припустили, що організм фізично неактивних людей чутливіший до запалення і пошкодження клітин під впливом кисню. У теж час фізична активність допомагає справлятися із стресами, сприяючими укороченню тіломір, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Сидяча робота скорочує тривалість життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути