понеділок, 17 грудня 2018 03:28

Ресторан чи фаст-фуд: що шкідливіше

Ресторан чи фаст-фуд: що шкідливіше
Дуже мало закладів маркують калорійність страв у ресторанних меню. Фото:s1.1zoom.me

Експерти в галузі здоров'я заявляють, що один прийом їжі має містити не більше 600 калорій.

Проте дослідження показало, що середня порція в ресторані містить 1 033 калорій, а фаст-фуду - 751 калорію, - пише BBC NEWS Україна.

В Університеті Ліверпуля дослідили тисячі порцій їжі із таких закладів, як Hungry Horse та McDonald's.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як треба харчуватися в час Різдвяного посту

Результати викликали занепокоєння науковців.Дослідницька група переглянула понад 13 500 порцій їжі із меню 21 одного ресторану та шести мереж швидкого харчування.
Використовуючи інформацію про вміст калорій, вони дійшли висновку, що лише одну із 10 страв можна було назвати здоровою або такою, що містить менш як 600 кілокалорій, як радить Управління громадського здоров'я Англії.І майже половина страв містила понад тисячу кілокалорій.Ресторани частіше за заклади швидкого харчування пропонували калорійні страви.

Доктор Ерік Робінсон, провідний дослідник Університету Ліверпуля, сказав, що результати були "шокуючими", але, ймовірно, навіть вони не до кінця підрахували кількість калорій, які люди споживають у ресторанах.

"Ми не аналізували вміст калорій у напоях, закусках, аперитивах та десертах".

Ресторани Hungry Horse мали найбільшу середню калорійність в блюдах - вони містили 1 358 ккал.Від цієї мережі не сильно відстали інші - у Flaming Grill, Stone House та Sizzling Pubs готували їжу, одна порція якої що в середньому містила 1 200 ккал.KFC очолив список закладів швидкого харчування, бо одна страва в цьому ресторані в середньому містила 987 калорій. Burger King, McDonald's та Subway - близько 700 ккал.Навіть коли дослідження порівнювали подібні страви, енергетичний вміст страв у ресторанах виявлявся вищим.
Бургери, які готували в ресторанах, в середньому містили на 414 ккал більше, ніж бургери із фаст-фудів. А салати з ресторанів були лише трохи калорійнішими за інші.

Доктор Робінсон сказав, що розмір порції, використані інгредієнти та спосіб приготування можуть пояснити різницю, але він також вважає, що харчова промисловість має змінитися.

"Абсолютно ясно, що харчовій індустрії потрібно зробити. Вони мають стати більш відповідальними та зменшити кількість калорій, яку вони подають клієнтам".

У мережі Hungry Horse розповіли, що мають пропозиції для кожного.

Представник мережі заявив: "Ми працюємо над тим, щоб збільшити кількість страв низької калорійності, серед іншого нещодавно ми запустили спеціальне меню Live Well зі стравами до 600 калорій, і ми прагнемо змінюватися і далі".

В уряді розробляють план калорійного маркування страв у ресторанах, їжі на винос та перекусів у кафе.

Дослідження спиралося на інформацію про вміст калорій у стравах, яка була розміщена в інтернеті. Дуже мало закладів маркують калорійність страв у ресторанних меню.
Науковці припускають, що мережі фаст-фуду почали пропонувати більш здорову їжу саме після тиску активістів.

Харчові вподобання українців залежать від регіону проживання. На Київщині й Дніпропетровщині найбільше споживають м'яса. На 1 людину там в середньому припадає 64 кг цього продукту.

Зараз ви читаєте новину «Ресторан чи фаст-фуд: що шкідливіше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути