Ексклюзиви
вівторок, 09 вересня 2008 10:52

Примати знімають стрес за допомогою обіймів

Примати знімають стрес за допомогою обіймів

Співробітники зоопарку в британському місті Честер провели спостереження за приматами парку й виявили, що шимпанзе знімають стрес, обіймаючи й гладячи один одного.

Група зоологів на чолі з доктором Оріатом Фрейзером спостерігала за групою дорослих шимпанзе в зоопарку Честера. Фахівці уважно стежили за поведінкою мавп після бійок через їжу, ревнощі чи за місце в зграї.

Виявилося, що приблизно в половині випадків постраждалу від бійки мавпу утішав інший член тієї ж групи. В ролі утішника завжди була мавпа, з якою постраждалий мав дружні стосунки. Як правило, стрес знімався за допомогою обіймів або поцілунків, іноді - розчісування, або навіть спільної гри.

За словами зоологів, така поведінка вказує на деякий рівень емпатії, тобто здатності поставити себе на місце іншої істоти. Так поводять себе не тільки шимпанзе, а й горили, дрібні мавпи бонобо, собаки і навіть ворони. Але саме релаксації раніше не спостерігалося.

"Ці шимпанзе поводяться так, бо емпатія спонукає їх утішати жертв агресії. Вони повинні розуміти, що їхній товариш знервований, а також знати, як реагувати на такий розлад", - стверджують зоологи, повідомляє BBC

Зараз ви читаєте новину «Примати знімають стрес за допомогою обіймів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути