Ексклюзиви
четвер, 02 жовтня 2008 09:10

Польоти на Марс можуть звести з розуму

Дослідники з НДІ біології та біофізики Томського держуніверситету й Інституту медико-біологічних проблем РАН (ИМБП) провели серію експериментів, в результаті яких дійшли висновку, що відсутність земного магнітного поля може спричинити психічні порушення у людини.

Вчені провели науковий експеримент на пацюках, яких ізолювали від магнітного поля Землі в спеціальній установці, де електромагнітна система компенсувала земне магнітне поле так, що всередині її поле ставало дуже слабким - в 700-1000 разів слабкіше звичайного.

У таку безмагнітну камеру на 25 діб, а потім ще на десять діб були поміщені 12 білих пацюків-самців. І ще 12 пацюків були контрольною групою. Обидві групи перебували під цілодобовим відеоспостереженням.

В результаті виявилося, що піддослідні тварини, які перебували в безмагнітній камері, втрачали навички соціальної поведінки, в них погіршувалася робота пам"яті, спостерігалися також зміни у внутрішніх органах.

"Перше, що важливо зауважити, - пацюки в безмагнітних умовах постійно б"ються, а потім знеможені сплять. Притому вони навіть не піднімалися, коли їх починали годувати. А от у контрольних пацюків все було спокійніше. Вони іноді просипалися від бійок, від криків, які були в експериментальній камері", - стверджують вчені.

Вони також додають, що бійки в пацюків - це засіб встановлення ієрархії. Тому як тільки ієрархія в групі встановлена, особини перестають битися. Але от відсутність земного магнітного поля призвело до того, що гризуни просто забули, як встановлюється ієрархія, і втратили соціальні навички.

Раніше японські вчені вивчили, як відсутність магнітного поля впливає на розвиток тритонів. Виявилося, що за його відсутності в потомства тритонів неправильно формувалися хребет і очі, на світ з"являлися двоголові особини.

Як відомо, напруга магнітного поля Землі становить 50 мікротесла, що в тисячі разів сильніше, ніж магнітне поле інших планет земної групи - Марса, Меркурія. Найпотужніше магнітне поле захищає земну поверхню й усе живе на ній від потужного потоку заряджених часток, що надходить від Сонця.

Але ж пілотовані космічні кораблі й станції літають на відносно невеликих висотах, де магнітне поле менше земного лише на 20%, але в міжпланетних експедиціях космонавтам належить зіштовхнутися з відсутністю магнітного поля, що може досить сильно вплинути на психіку людини.

Тому вчені планують шукати засоби, які дозволять людині адаптуватися до слабкого магнітного поля. Зокрема , на кораблі можливо генерувати штучне магнітне поле, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Польоти на Марс можуть звести з розуму ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути