Ексклюзиви
середа, 17 вересня 2008 10:17

Пластикові пляшки викликають хвороби серця і діабет

Британські учені виявили, що бісфенол А (БФА) - хімікат, що використовується при виготовленні пластиків для пляшок і харчових упаковок, - може підвищувати ризик цукрового діабету і серцево-судинних захворювань у людей. Це - перше масштабне дослідження впливу бісфенолу на людський організм.

Попередні дослідження на тваринах показали, що високі концентрації БФА володіють ефектами, схожими з жіночими статевими гормонами естрогеном, і, отже, можуть негативно відбиватися на концентрації сперми і внутріутробному розвитку, а також підвищувати ризик розвитку раку простати і інших захворювань. Щоправда, у виготовленні пластиків застосовуються набагато менші кількості БФА, а результати безлічі подальших досліджень виявилися вельми суперечливими. Ці дослідження стосувалися, як правило, впливу на репродуктивну систему.

Учені з Медичної школи Пенінсюла в Ексетері вирішили оцінити можливість взаємозв"язку між БФА і серцево-судинними захворюваннями і діабетом. Для цього вони вивчили дані опитувальників і зразки сечі 1455 дорослих людей, що раніше брали участь в Національному дослідженні здоров"я і харчування США. Попередні аналізи цих зразків показали, що 92,6% з них містять визначувані кількості БФА.

Розділивши зразки сечі на чотири групи відповідно до концентрації БФА і зіставивши їх з даними опитувальників, дослідники прийшли до висновку, що у людей з групи з максимальним вмістом хімікату в сечі в три рази підвищений ризик серцево-судинних захворювань, і в 2,4 рази - ризик діабету в порівнянні з групою мінімальної концентрації БФА. Така залежність зберігалася і при введенні поправок на інші чинники ризику: вік, стать, раса, рівні освіти і доходів, куріння і індекс маси тіла. Крім того, високий вміст БФА поєднувався з підвищеним рівнем печінкових ферментів, що вказує на можливе ураження печінки. Зв"язок хімікату з ризиком інсульту, онкозахворюваннями і артриту виявлена не була.

Проте, за словами керівника роботи Девіда Мельцера (DavidMelzer), результати дослідження неможливо інтерпретувати однозначно. По-перше, БФА виводиться з організму досить швидко (протягом доби), і по його концентрації в одиничному зразку складно судити про хронічні ефекти. По-друге, метаболізм БФА може порушуватися при захворюваннях печінки і ожирінні, тобто не можна з упевненістю сказати, що первинне - хвороба чи висока концентрація бісфенолу в сечі. У будь-якому випадку необхідні подальші дослідження на цю тему, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Пластикові пляшки викликають хвороби серця і діабет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути