середа, 16 квітня 2008 13:33

Пластикові дитячі пляшки прискорюють статеве дозрівання і викликають рак

Хімічна сполука, широко вживана у виробництві виробів з пластика, - зокрема дитячих пляшок і консервів для дитячого харчування, визнана небезпечною для здоров"я дітей. Згідно з попереднім звітом Національної токсикологічної програми США, бісфенол А може викликати раннє статеве дозрівання, порушення поведінки, а також сприяти розвитку деяких видів раку.

Висновки, зроблені Національною токсикологічною програмою американського Національного інституту охорони здоров"я, засновані на аналізі приблизно 500 досліджень на тварин. При цьому фахівці розглядали дію доз бісфенолу, відповідно до тих, які зустрічаються у людей. Небезпека для здоров"я людини оцінювалася за п"ятирівневою рейтинговою шкалою: від тієї, що "викликає серйозну загрозу" до "незначної".

Експерти визнали, що дія бісфенолу А на плід і дітей "викликає деяку загрозу" (середина шкали). За їх даними, бісфенол А може викликати передракові зміни простати і молочної залози, збільшуючи ризик розвитку раку цих органів. Крім того, це з"єднання може сприяти ранньому статевому дозріванню дівчаток, а також викликати порушення поведінки у дітей, мовиться в звіті.

Не дивлячись на те, що побоювання з приводу бісфенолу А висловлювалися і раніше, урядове агенство США вперше визнало низькі дози цієї сполуки небезпечними для здоров"я. У той же час, фахівці підкреслили необхідність додаткових досліджень в цій області. У свою чергу, виробники пластика відзначили, що всі дослідження, про які йде мова, були проведені на тваринах, і їх результати не можуть бути екстрапольовані на людей.

Посилаючись на дані Національної токсикологічної програми, лідери демократів в конгресі США звернулися у Федеральне агенство по продуктах і ліках (FDA) з проханням про перегляд його позиції відносно безпеки бісфенолу А в продукції, призначеній для дітей, повідомляє Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Пластикові дитячі пляшки прискорюють статеве дозрівання і викликають рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути