середа, 13 серпня 2008 11:24

Пам"ять старих слоних рятує стадо від засухи

Пам"ять старих слоних рятує стадо від засухи

Британські дослідники дійшли висновку про те, що знання старих самок слонів про віддалені джерела води та їжі допомагають стадам слонів пережити засуху. Про це свідчить ряд статистичних досліджень. Результати роботи учених опубліковані в журналі Biology Letters.

Дослідники вивчали рівень смертності серед слоненят в ході сильної засухи 1993 року, яка торкнулася національного парку Тарангіре в Танзанії.

Протягом посушливого дев"ятимісячного періоду з 81 слоненят загинули 16 (тобто, смертність становила 20 відсотків). Тоді як нормальний рівень смертності в непосушливі роки не перевищує двох відсотків.

Коли дослідники порівняли дані з різних стад слонів, виявилося, що існує кореляція між виживанням слонів і пересуванням стада, а також віком самок слонів, які знаходяться в ньому.

Так, з трьох стад найменші втрати понесли ті два, які покинули територію парку. Серед слонів, що залишилися, рівень смертності склав 63%. Такі дані наштовхнули учених на думку, що мігруючі стада знайшли додаткові джерела води і їжі.

Аналіз даних за віком слонів у всіх трьох стадах показав ще цікавішу картину. Виживання слоненят безпосередньо залежало від віку матері. У мігруючих стадах вік матріархів (немолодих самок слонів), які визначають напрями кочовища, складав 45 і 38 років.

Виходячи з отриманих відомостей, учені сказали, що, ймовірно, старіші самки-матріархи змогли пригадати сильні засухи, які траплялися у минулому, і те як вони змогли її пережити.

Цей висновок підкріплений також тим, що достовірно відома історія життя найстарішої 45-річної самки, яка народилася після сильної засухи 1958-1961 років.

Учені підкреслюють, що дослідження чинників, які підвищують життєздатність популяцій різних тварин (як слонів, так і багатьох інших видів, які проживають в савані), дуже важливе в світлі змін клімату. А найближчим часом Африку може захлеснути нова засуха, і будь-яка інформація, що сприяє зусиллям зі збереження чисельності тварин, буде дуже корисна, повідомляє Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Пам"ять старих слоних рятує стадо від засухи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути