вівторок, 08 квітня 2008 09:28

Отримано знімки плазмонів з високою роздільною здатністю

Група дослідників з Інституту радіації в Саклі й Технологічного університету де Труа (Франція) одержали знімки плазмонів з рекордно-високою роздільною здатністю.

Плазмони - це квазічастки, що є хвилями щільності електронів. Плазмони є перспективним кандидатом на роль переносника сигналів між різними частинами мікросхем, оскільки можуть переміщатися по хвилеводах меншої ширини, ніж довжина хвилі видимого світла.

Французькі вчені одержали плазмони на поверхні провідника із золота діаметром 30 нм і довжиною 4 мкм, впливаючи на метал лазером. Поверхня золотого провідника, що примикає до діелектрика (повітря), служила хвилеводом, який обмежує довжину хвилі плазмонів, що призводило до утворення так званих повільних плазмонів.

Частота квазічасток була порівнянна із частотою лазерного випромінювання. Плазмони, що рухалися уздовж провідника, зафіксували за допомогою методів фотоемісійної електронної мікроскопії.

Вчені визначили, при яких розмірах золотого провідника - співвідношеннях його довжини й діаметра - він може служити резонатором світла й випускати плазмони. Наприклад, було отримане зображення з високою роздільною здатністю плазмона на поверхні провідника довжиною 100 нм при довжині хвилі світла 807 нм і довжині хвилі плазмона 250-300 нм, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Отримано знімки плазмонів з високою роздільною здатністю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути