вівторок, 13 січня 2009 09:48

Організм людини може самостійно виробляти аспірин

Організм людини може самостійно виробляти саліцилову кислоту - речовину, що утворюється при розпаді аспірину і відповідає за жарознижуючу і болезаспокійливу дію цих відомих ліків.

Про це пише група британських вчених в статті, яку опубліковано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Автори статті, група вчених із Королівської лікарні округу Дамфріс-енд-Галлоуей під керівництвом Гвендолін Бакстер, раніше виявили присутність саліцилової кислоти в крові людей, які не приймали аспірин. Кількість кислоти виявилася вищою в крові вегетаріанців - її порівняли із концентрацією кислоти у людей, які приймали невеликі дози аспірину.

Це змусило вчених припустити, що джерелом саліцилової кислоти були фрукти та овочі.

У новому експерименті британські вчені проаналізували зміни концентрації саліцилової кислоти у добровольців, які приймали бензойну кислоту - речовину, що міститься у фруктах і овочах, і може перероблятися організмом у саліцилову кислоту.

Таким чином, вчені мали намір з"ясувати, чи з"являється саліцилова кислота в крові тільки через вживання рослинної їжі, або ж людина може виробляти власну саліцилову кислоту, як природні ліки від запалення та інших симптомів хвороб.

Результати, які отримали дослідники, підтвердили, що в організмі людини може вироблятися саліцилова кислота.

За словами вчених, саліцилова кислота проявила себе, зокрема, частково, як ендогенна (вироблена організмом) речовина, що може призвести до переоцінки її ролі у патофізіології людини і тварин. Це, в свою чергу, збільшує ймовірність того, що саліцилова кислота - природні ліки, які відіграють важливу роль у захисті від хвороб як тварин, так і рослин.

Крім того, вчені із США стверджують, що відомі болезаспокійливі препарати, такі як аспірин, можуть бути небезпечними для здоров"я, ніж прийнято вважати, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Організм людини може самостійно виробляти аспірин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути