понеділок, 07 квітня 2008 14:38

Об"єм музичних файлів зменшили в тисячу разів

Дослідникам вдалося відтворити музику, використовуючи новий цифровий формат. Файли, записані в ньому, займають в тисячу разів менше місця, ніж файли в звичайному форматі mp3, повідомляє Рочестерський університет  в своєму прес-релізі.

Марк Бокко і його колеги зуміли вмістити відтворення 20-секундного соло на кларнеті у файл об"ємом менше одного кілобайта. Як відзначили дослідники в своїй доповіді на Міжнародній конференції з акустики мови і обробки сигналу в Лас-Вегасі, відтворення поки відповідає оригіналу не ідеально.

Для створення нового формату були розроблені дві комп"ютерні моделі: віртуальний кларнет і віртуальний виконавець. Перша максимально точно враховувала всі чинники, що впливають на звучання реального кларнета: від тиску повітря в мундштуку до аплікатури (розташування пальців). Друга імітувала дії реального кларнетиста: рух пальців, губ і язика, силу видиху і так далі.

Потім комп"ютер "прослуховував" реальне виконання і "записував", які дії необхідно зробити, щоб відтворити його. Після цього для відтворення музики достатньо було подати моделям на вхід файл із записом цих дій, об"єм якого, зрозуміло, був невеликий. Для відтворення, проте, необхідні також самі моделі, об"єм яких не повідомляється.

Якість відтворення поки поступається оригіналу, проте дослідники сподіваються його поліпшити. Вони також вважають, що технологія може бути застосована і для запису вокальних творів, хоча промодел гювати голосовий тракт людини досить складно.

Відзначимо, що схожа ідея використовується у форматі MIDI (також достатньо економному), який теж зберігає не сам запис звуку, а набір команд для пристрою відтворення, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Об"єм музичних файлів зменшили в тисячу разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути