четвер, 07 серпня 2008 12:09

Обрізання африканців визнали економічно ефективним

Масове обрізання чоловіків в субекваторіальній Африці вимагає значного фінансування, проте в довгостроковій перспективі заощадить мільярди доларів, пише Nature. Такі висновки дослідження, представленого французькими ученими на 17 міжнародній конференції з ВІЛ/СНІДу в Мехіко.

Співробітники Французького інституту біомедичних досліджень INSERM створили комп"ютерну модель, що дозволяє оцінити довготривалий ефект масового обрізання в 15 африканських країнах з найбільш високими темпами розповсюдження ВІЛ-інфекції. В даний час обрізають в цих регіонах менше половини чоловіків - в основному, представники мусульманських общин.

По розрахунках учених, протягом десяти років для фінансування масштабних програм по безкоштовному обрізанню чоловіків в цих країнах буде потрібно близько 672 мільйонів доларів. В той же час, за умови, що обрізанню піддадуться 85 відсотків дорослих чоловіків, зниження темпів розповсюдження Віл-інфекції дозволить країнам-донорам заощадити близько 2,3 мільярдів доларів протягом двадцяти років.

Таке значне скорочення витрат буде досягнуте насамперед за рахунок зниження темпів розповсюдження ВІЛ-інфекції, і, відповідно, скорочення числа тих, хто потребує дорогої антиретровірусної терапії хворих.

Автори дослідження спиралися на дані ВОЗ, згідно з якими обрізання крайньої плоті знижує ризик ВІЛ-інфекції при гетеросексуальних контактах на 48 - 60 відсотків. В той же час, міжнародні експерти визнають, що в багатьох африканських общинах, що не практикують обрізання по релігійних міркуваннях, пропаганда цієї процедури зустріне значні перешкоди. Зокрема, зовсім недавно сумнів в доцільності поголовного обрізання населення країни висловили власті Уганди, Мозамбіку, Малаві, а також голови деяких етнічних общин Кенії.

Зараз ви читаєте новину «Обрізання африканців визнали економічно ефективним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути