вівторок, 15 квітня 2008 10:35

Німецькі учені міняють еталон кілограма

Німецькі фахівці з Національного інституту метрології в Брауншвейзі сьогодні повідомили, що використовуватимуть нову 10-сантиметрову кремнієву сферу як еталон кілограма. На думку учених, новий еталон точніший і стабільніший, ніж використовуваний зараз.

На сьогодні загальноприйнятим світовим еталоном кілограма є платиновий циліндр, що зберігається в спеціальному приміщенні під Парижем. Проте минулого року фахівці зафіксували неприємний інцидент - циліндр з незрозумілих причин почав поволі, але вірно втрачати вагу.

Мета нового проекту полягає в створенні надійнішого еталону, точність якого вимірюється на атомному рівні. Учені говорять, що атоми кремнію для цього проекту підходять ідеально, оскільки вони дуже стабільні, а їх з"єднання майже не руйнуються в стандартних умовах.

Також в проекті взяли участь учені з Австралії і Японії. Всього на виготовлення кремнієвої сфери безпрецедентної точності було витрачено 2 мільйони євро, а процес її створення зайняв трохи менше 5 років.

За словами Петера Бекера, керівника проекту, для створення кілограмового еталону фізики розрахували, скільки атомів кремнію повинно знаходитися в 1 кілограмі цього елементу, після чого приступили до "збірки" еталону. Проте Бекер підкреслює, що і нова сфера не є ідеально точною, оскільки сьогоднішня наука не здатна скласти макрооб"єкт в буквальному розумінні слова, збираючи його по атомах.

Завершиться проект повинен до 2009 року, повідомляє Cybersecurity.ru.

Зараз ви читаєте новину «Німецькі учені міняють еталон кілограма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути