Ексклюзиви
четвер, 22 травня 2008 15:50

Навіть одна ніч без сну приводить до збою в роботі мозку

Всього лише одна ніч без сну може викликати серйозні проблеми в роботі мозку, при цьому відключається увага і можливість візуального сприйняття.

Доктор Девід Дінджес і його колеги з університету Пенсільванії провели дослідження і з"ясували, що у позбавлених сну людей мозок мимоволі перемикається від неспання до раптових періодів порушення уваги.

Це явище учені порівнюють з падінням напруги в електричному ланцюгу. Причиною збоїв в роботі мозку людини, позбавленого сну, є миттєві зупинки кровотоку у ряді областей головного мозку, зафіксовані фахівцями за допомогою томографії.

В ході експерименту було проведено сканування мозку у 24 чоловік. Випробовувані повинні були виконувати прості завдання, що вимагають підвищеної візуальної уваги, спочатку в день, коли вони добре виспалися, а потім - після безсонної ночі.

З"ясувалося, що у тих, що не виспалися зміна періодів неспання і втрати уваги відбуваються дуже швидко, повідомляє РІА "Новини" з посиланням на DailyMail.

На думку учених, нестача сну може представляти загрозу не тільки здоров"ю, але і безпеці людини. Зокрема, короткочасна відсутність уваги для водіїв може привести до аварії. Те ж саме можна сказати про роботу пілотів, авіадиспетчерів і людей інших професій, де потрібна зосередженість і концентрація уваги.

Зараз ви читаєте новину «Навіть одна ніч без сну приводить до збою в роботі мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути