понеділок, 02 лютого 2009 11:50

Напій мате уповільнює старіння організму

Напій мате уповільнює старіння організму

Популярний в Аргентині тонізуючий напій мате, відомий ще як парагвайський чай, сповільнює старіння організму. Про це свідчить дослідження, проведене аргентинськими вченими.

Відвар з листів мате містить великий відсоток поліфенолів, які зміцнюють природний захист людського організму, не допускаючи ушкодження клітин і в такий спосіб перешкоджаючи старінню й розвитку різних хвороб.

У дослідженні вказується, що найбільш оптимальний відвар отримують на основі 50 грамів мате й 500 мл води при температурі 70 градусів за Цельсієм. Вміст антиоксидантів у такому настої досягає 500-600 мг, що значно більше, ніж, приміром, у настої тієї ж кількості чорного або зеленого чаю, стверджують аргентинські вчені.

На думку авторів дослідження, важливість отриманих результатів полягає в тому, що аргентинці, які майже всі за рідкісним винятком є прихильниками цього напою, можуть продовжувати насолоджуватися його гіркуватим смаком не тільки заради задоволення, але й з користю для здоров"я.

Вживання мате на відпочинку й на роботі, у приміщенні й на свіжому повітрі залишається невід"ємною частиною аргентинської культури. Індіанці вважали, що напій має магічну силу вгамовувати голод, знімати втому. Ці властивості роблять мате ідеальним напоєм після фізичних навантажень та при дотриманні дієт.

Традиційно напій готують в спеціальному посуді "калабас" (посуд з гарбуза) і п"ють в гарячому вигляді через спеціальну металеву соломинку ("бомбілья").

Мате — це вічнозелене дерево з довгими листками, схожими на нашу вербу. Росте в Бразилії, Аргентині та Уругваї. Його листя, а інколи й кору, сушать та подрібнюють. Ця суміш і називається мате.

За матеріалами АМИ-ТАСС, Освiтнiй портал
Зараз ви читаєте новину «Напій мате уповільнює старіння організму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути