пʼятниця, 28 вересня 2007 14:21

Намочений телефон треба розібрати на кілька днів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Під час експерименту телефон ”Соні Ерікссон J220” на хвилину занурили в склянку з водою. Він сохнув два дні у розібраному вигляді й запрацював
Під час експерименту телефон ”Соні Ерікссон J220” на хвилину занурили в склянку з водою. Він сохнув два дні у розібраному вигляді й запрацював

23-річний киянин Андрій упустив смартфон "Нокіа 7610" в унітаз громадського туалету.

— Ненароком висковзнув, — розповідає чоловік. — Телефон новий, йому тоді навіть місяця не було, — усміхається, — довелося діставати. Більше я з телефоном у туалет не ходжу.

Чоловік розібрав апарат і залишив сушитися на чотири дні. Смартфон запрацював. Щоправда, деякі деталі довелося протирати спиртом, бо вони мали неприємний запах.

Найпоширеніший спосіб відновити "покупаний" телефон — розібрати й просушити. Чим довше, тим краще.

Людмилі Ковальчук, 22 роки, з Дубна на Рівненщині телефон "Самсунґ Х450" подарували батьки.

— Я тоді вчилася в університеті, — розповідає Люда, — приїхала додому на вихідні й пішла з подружками гуляти. Мама закинула курточку в пральну машину. А телефон був у кишені. У всіх сервісних центрах — а я зверталася у чотири — сказали, що йому нічого не допоможе. Мовляв, розплавилася плата. Замінити її дорого. То я й дала спокій тому телефону. За місяць згадала та включила його. Він працював.

Покласти мокрий телефон у рис порадили жительці Рівного Оксані Рибак, 37 років. "Сіменс С70" її 6-річний син Олег впустив у струмок, коли родина відпочивала на природі. Розібраний апарат пролежав добу в крупі. Але цей "найкращий природний абсорбент", як казала подруга, не допоміг. Майстри з сервісного центру — теж. Телефон віддали синові.

— Розберіть та не складайте телефон, якщо він промок, щонайменше добу, а краще дві, — радить 30-річний Вадим, працівник столичного "Сервісного центру". — Тоді є шанс, що він оживе. Річ у тому, що заряджена батарея може замкнути, якщо в телефон потрапила вода. Найкраще віднести його в розібраному вигляді до сервісного центру.

Вадим також чув про рис, хоча сам не пробував так сушити мобілки. Каже, дехто радить покласти "утопленика" в сіль або цукор. Та цього не можна робити. Сіль роз"їдає залізо. Феном сушити також не треба — від гарячого повітря можуть розплавитися деталі.

Біло-червона смужка стала червоною

— Ми не продаємо "утоплеників" і не приймаємо, — говорить Юрій Тацоха з магазину "Б/У" поблизу метро Либідська. Пояснює, що в телефоні під батареєю є кружечок — посередині червона смужка, а краї білі. Коли апарат намокає, то весь кружечок червоніє.

Ми з 20-річною сестрою Катериною вирішили перевірити, чи можна врятувати мобільний телефон після води. Для експерименту взяли телефон "Соні Ерікссон J220 ". Це простенька модель 2005 року — моноблок із кольоровим дисплеєм та поліфонією. В інструкції не зазначено, що він водонепроникний.

Довго не наважувалися покласти трубку у склянку з водою. Потім сперечалися, скільки треба його там тримати. Зупинилися на хвилині. Катя переконувала, що в реальній ситуації людина так довго не чекатиме — дістане свій мобільник за кілька секунд.

Нарешті ми повільно опустили "Соні Ерікссон" у воду. Він випустив кілька бульбашок повітря і затих. Було відчуття, наче ми в лабораторії проводимо дослід над пацюком. На хвилину запала така тиша, що було чути, як працює наручний годинник.

— Витягай! — скомандувала сестра, вона стежила за секундною стрілкою. — І швидко діставай батарею!

Телефон вимкнули, розібрали. Біло-червона смужка — індикатор вологи — справді стала червоною. Але до дисплея вода не потрапила.

У розібраному вигляді апарат пролежав із суботи 18.00 до вівторка 10.00. Ранком склали всі деталі, вставили карточку, ввімкнули. Телефон декілька секунд подумав і почав працювати.

Японці розробили водостійкі навушники

Японські винахідники зробили ставку на водонепроникність мобільних телефонів та аксесуарів. Компанія "Моріто" виготовила водонепроникні навушники "Аудіо Бон Аква". У новинці за $80 можна слухати музику під зливою — вона не зіпсується. Також вони винайшли підводний мобільний телефон. На метровій глибині він працює півгодини, можна робити фото- і відеозйомку. А компанія "Буфало" створила карти пам"яті, яким не шкодить вода.

Зараз ви читаєте новину «Намочений телефон треба розібрати на кілька днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути