Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2010 10:38

Найбільша зірка у Всесвіті почала згасати

Найбільша зірка у Всесвіті почала згасати

Вчені, які досліджували одну з найбільших зірок у Всесвіті - Бетельгейзе (сузір"я Оріону), прийшли до висновку, що вона почала згасати. Таке припущення було висловлене після тривалого спостереження за зіркою через інфрачервоний стерео-інтерферометр (ISI).

Учені встановили, що за останні 17 років найяскравіша зірка зменшилася в розмірах на 15%.

Пристрій ISI, за допомогою якого й проводилося спостереження за Бетельгейзе, - це величезний телескоп. До його складу входять 3 дзеркала, діаметр яких перевищує 160 см, і референтний лазер, здатний вловити навіть незначну різницю у випромінюванні зірки.

Лауреат Нобелівської премії Чарльз Таунс, що продовжує спостерігати за згасанням Бетельгейзе, зазначає, що зірка одночасно зменшується в розмірах і втрачає свою яскравість. Його колега Едвард Вішноу припускає, що причиною цього стали конвекційні гранули, які розташовуються на поверхні Бетельгейзе. Їхній розмір може бути настільки величезним, що частина з них залишається за межами видимості.

Раніше вчені встановили, яким чином зірки здатні омолодити себе. Цей процес призводить до утворення так званих блакитних відсталих зірок.

Вчені університету Вісконсін-Медісона з"ясували, що блакитні відстали зірки існують переважно у кульових скупченнях і вважаються результатом аномальної еволюції, оскільки мають занадто велику світність для свого віку. З точки зору астрофізики це означає, що світила виглядають "дуже молодо".

За словами дослідників, нові результати дозволять полегшити пошук відсталих блакитних зірок.

Gazeta.ua за матеріалами Rosbalt.ru

Зараз ви читаєте новину «Найбільша зірка у Всесвіті почала згасати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути