середа, 16 травня 2018 21:36

На першій церемонії вручення "Оскара" замість статуеток давали "листи-відгуки"

Автор: katia-lexx.livejournal.com
  На першу церемонію вручення "Оскара" прийшло 270 гостей
На першу церемонію вручення "Оскара" прийшло 270 гостей

16 травня 1929 року в бенкетній залі голлівудського "Рузвельт-готелю" відбулась перша церемонія нагородження кінопремії "Оскар". Тривала вона 15 хвилин, а замість традиційних статуеток вручали "листи-відгуки". Всього було відзначено 12 номінацій, які оголошував президент Американської академії кіномистецва Даглас Фербенкс.

На святкування запросили 270 гостей. Червоної доріжки не було, а на закуску подавали тости зі смаженим курчам.

Першою кінострічкою, яка отримала премію "Оскар" у номінації "Кращий фільм", стали "Крила" - німий фільм 1927 року режисера Вільяма Веллмана. Стрічка присвячена пілотам, які брали участь у Першій світовій війні. Це єдиний незвуковий фільм, що був відзначений "Оскаром".

Зіркою дня стала 23-річна Дженет Гейнор - її ролі у фільмах "Сьоме небо", "Схід сонця" і "Вуличний ангел" стали оскароносними. Це був єдиний раз в історії кінопремії, коли відзначили відразу кілька робіт актора. На святкування Дженет одягла легку лляну спідницю, простий джемпер, плечі прикрила кольоровою хусткою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режисер "Форми води" може зняти продовження "Шрека"

Лише у 1934 році художній директор компанії MGM Седрік Гіббонс та скульптор Джордж Стенлі створили як нагороду скульптуру у вигляді лицаря з мечем, який стоїть на кінобобіні з 5-ма спицями, що символізують 5 кінопрофесій — актори, сценаристи, режисери, продюсери та техніки. Фредерік Гоуп створив п'єдестал до фігури.

Висота фігурки становила близько 34 см, вага — 3,86 кг. Спочатку вона була бронзовою, а нині під позолотою використовують спеціальний сплав — "британіум". З 1945-го п'єдестал статуетки — металевий, а до того часу його виготовляли з чорного бельгійського мармуру і він був дещо нижчий. За 4 роки всі статуетки почали нумерувати, починаючи з номеру 501.

Автор: expres.ua
  У 12-х номінацях відзначали роботи одразу за два роки - 1927 і 1928
У 12-х номінацях відзначали роботи одразу за два роки - 1927 і 1928

Події першої церемонії вручення кінопремії передавалися по радіо, а починаючи з 1953 року - по телебаченню. Сьогодні вручення "Оскара" транслюється в десятках країн в прямому ефірі.

Протягом близько 70 років церемонія проводилася навесні - наприкінці березня - початку квітня. А з 2004-го сезон церемонії змінився - її перенесли на кінець лютого - початок березня. Церемонія вручення "Оскарів" приносить економіці штату близько 700 млн доларів та створює робочі місця для близько 10 тисяч осіб.

91-шу церемонію вручення нагород Американської кіноакадемії "Оскар" проведуть 24 лютого 2019 року в театрі Dolby Theatrе, Лос-Анджелес.

Зараз ви читаєте новину «На першій церемонії вручення "Оскара" замість статуеток давали "листи-відгуки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути