Ексклюзиви
пʼятниця, 04 квітня 2008 08:59

Медики заборонили дилетантам рятувати людей методом "рот в рот"

Медики заборонили дилетантам рятувати людей методом "рот в рот"
Медики розвіяли деякі загальновідомі міфи про такий відомий медичний прийом, популярний в телевізійних серіалах, як "рот в рот". Згідно з новими рекомендаціями American HeartAssociation, людина, що не має професійної медичної підготовки, не повинна удаватися до цього прийому при наданні допомоги у разі зупинки серця. Про це пише CorriereDella Sera з посиланням на журнал Circulation.

Результати останніх досліджень свідчать про те, що не слід втрачати час, чергуючи вдихання і натиснення на грудну клітку, а відразу ж починати виконувати 100 натиснень в хвилину в центр на центральну частину грудної клітки, не боячись заподіяти якусь шкоду.

Сцени з телевізійних серіалів, таких як "Швидка допомога", наприклад, в яких в процесі надання допомоги завжди хтось намагається реанімувати людину, що знаходиться без свідомості, чергуючи три або чотири натиснення на грудну клітку двома або трьома вдуваннями повітря в його легені, тільки вводять в оману. Якщо допомогу надають лікарі, то це правильно, вони знають свою справу, але якщо мова йде про звичайних людях, то вони не завжди всі роблять вірно.

"І оскільки в більшості випадків зупинка серця викликана фібриляцією шлуночків, іншими словами, коли серйозний напад аритмії не дозволяє серцю накачувати кров, - говорить кардіолог з університету Феррари і президент Європейського суспільства кардіологів Роберто Феррарі, - перш ніж почати масаж, слід ударити в центр грудної клітки, щоб відновити ритм серця. Удар діє як "дефібрілятор".

Серцево-легенева реанімація може подвоїти вірогідність виживання людини, у якої відбулася зупинка серця, але лише біля третини пацієнтів отримують дієву допомогу від тих, хто опинився поряд.

"Ми не можемо сказати, - продовжує Феррарі, - що дихання рот в рот марне: у досвідчених руках масаж служить для нагнітання крові до серця, а вентиляція - для наповнення крові киснем. Але краще робити масаж, ніж взагалі нічого не робити".

Дуже часто ті, хто вирішив надати допомогу, дуже довго вирішують, втрачаючи дорогоцінні хвилини. Крім того, коли проводиться дихання рот в рот, вони переривають масаж більш ніж на 10 секунд, роблячи його, таким чином, малоефективним.

До всього іншого існує небезпека інфікуватися, оскільки дуже часто допомога виявляється незнайомій людині.

Останнє попередження: ці процедури не застосовуються при наданні допомоги тонучим людям, тому що раніше слід звільнити легені потерпілого від води, і тим, хто знепритомнів в результаті передозування наркотиками. У всіх цих випадках краще дочекатися лікарів, укладають експерти, повідомляє Newsru.

Зараз ви читаєте новину «Медики заборонили дилетантам рятувати людей методом "рот в рот"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути