четвер, 29 травня 2008 14:34

Мавпи навчилися управляти механічною рукою силою думки

Американські учені з університету і Університету Карнегі-Меллона Піттсбургського провели експеримент, в ході якого мавпи навчилися управляти механічною рукою за допомогою сигналів свого мозку. Робота дослідників опублікована в журналі Nature. Коротко її результати викладені в газеті TheNewYorkTimes.

Маніпулятор був закріплений біля лівого плеча піддослідних мавп, лапи яких були зафіксовані так, щоб вони не могли рухатися. Протягом декількох днів мавп навчали управляти рухами механічної руки. У результаті їх мозок навчився сприймати її як "свою". Тварини могли не тільки брати їжу, доносити до рота і відпускати, але також вони навчилися очищати "пальці" маніпулятора від прилиплої пастили і відщипувати від пропонованих ласощів невеликі шматочки.

Для того, щоб сигнал від мозку мавп передавався маніпулятору, учені ввели в рухову кору тварин близько ста електродів. Всі електроди, кожен з яких передавав комп"ютеру сигнал від одного нейрона, розташовувалися в частині кори, що відповідає за рухи рук. Комп"ютер аналізував ті, що поступали від електродів сигналячи, "визначав", що це за команда і передавав їх маніпулятору.

Це не перший експеримент такого роду. Раніше вчені показали, що рухами джойстика на екрані можна управляти, використовуючи мозкові сигнали паралізованих людей. Крім того, американські і японські учені провели експеримент, в якому мозкова активність мавпи, що ходила по біговій доріжці, сприймалася і інтерпретувалася роботом, який, у результаті, точно копіював її рухи.

Проте в даному експерименті ученим вдалося показати, що мозок здатний сприймати зовнішній предмет як частину тіла. Шляхом тренувань можна змусити мозок навчитися управляти їм так само вільно, як і "рідними" кінцівками. Результати даної роботи можуть лягти в основу нових розробок в області протезування, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Мавпи навчилися управляти механічною рукою силою думки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути