Ексклюзиви
субота, 15 березня 2008 10:41

Математики знайшли нову L-функцію

Дослідники із Брістольського університету (Велика Британія) вперше описали трансцендентну L-функцію третього порядку. Це відкриття має велике значення для теорії чисел, повідомляє Американський математичний інститут (АМІ) у своєму прес-релізі.

Ендрю Букер (Andrew Booker) і Це Бянь (Ce Bіan) представили свої результати на семінарі в Американському математичному інституті 12 березня, справивши велике враження на математиків - фахівців з теорії чисел.

L-функції - аналітичні об"єкти, що кодують інформацію про розподіл простих чисел, число раціональних точок на еліптичній кривій і тому подібне. Найвідомішим прикладом L-функції є дзета-функція Рімана - сума доданків 1/ns, де s - задане комплексне число, а n пробігає значення від одиниці нескінченно. На області, де дійсна частина s менше одиниці, дзета-функція задається описаним вище чином, на інші області комплексної площини продовжується аналітично. З L-функціями пов"язана сформульована в 1859 році гіпотеза Рімана - одна з найважливіших невирішених проблем теоретичної математики.

Для опису нової функції знадобилися складні теоретичні розрахунки й близько 10 тисяч годин машинного часу. Це перша трансцендентна L-функція третього порядку (функції другого порядку були розраховані близько 30 років тому).

Експерти порівнюють результат Букера й Бяня з відкриттям планет у далеких зоряних системах. Відомо, що вони там повинні бути, але довести це й вивчити їхні властивості - окреме складне завдання, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Математики знайшли нову L-функцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути