Ексклюзиви
середа, 21 травня 2008 18:07

Марс виявився холоднішим, ніж передбачалося

Нові дані, отримані супутником NASA Mars Reconnaіssance Orbіter (MRO), вказують на те, що кора й верхня мантія Марса є більш щільними і холодними, ніж вважали вчені. Це означає, що якщо під поверхнею планети перебуває вода в рідкому стані, то вона залягає набагато глибше, ніж передбачалося раніше.

Доктор Роджер Філліпс (Roger Phіllіps) і його колеги з Південно-Західного дослідницького інституту в Боулдері (США) виявили, що кам"яниста поверхня Марса не прогинається під вагою північної крижаної шапки планети. Відкриття було зроблене за допомогою радара SHARAD (Shallow Radar), встановленого на борті MRO, що виявив гладку й рівну межу між крижаною шапкою й корою Марса.

Той факт, що марсіанська поверхня не прогинається під вагою льоду, означає, що літосфера планети повинна бути досить товстою та холодною. Результати дослідження також підтвердили гіпотезу про те, що північна полярна шапка Марса є геологічно активною й відносно молодою - її вік становить близько 4 млн років.

Пошуки води на червоній планеті найближчим часом продовжить марсоход Phoenіx, який, за планами NASA, повинен опуститися на поверхню Марса поблизу північного полюса наприкінці цього тижня - 25 травня, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Марс виявився холоднішим, ніж передбачалося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути