Ексклюзиви
вівторок, 11 листопада 2008 11:17

Людина впізнає знайоме обличчя за носом

Людина впізнає знайоме обличчя за носом
Коли ми намагаємося зрозуміти, чи знайомо нам обличчя іншої людини, ми перш за все розглядає її ніс. Саме до такого висновку прийшли вчені з університету Каліфорнії в Сан-Дієго (UCSD).

Раніше вважалося, що насамперед люди розглядають очі партнера. Але використання техніки, що стежить за рухами очей людини, показало інше.

Дослідники у довільному порядку продемонстрували випробовуваним зображення облич людей, які вони вже бачили за декілька хвилин до цього, і ті, з якими ще були незнайомі. В кожному випадку протягом декількох секунд випробовуваний повинен був вирішити, знайомо йому це обличчя чи ні.

В цей час комп"ютер відстежував рух зіниць опитуваних і те, як довго погляд зупинявся на тому або іншому місці.

Так учені з"ясували, що спочатку люди дивилися на ліве крило носа, а потім на самий його центр (навіть у випадку якщо ніс на фото не нагадував відповідний орган нюху у Буратіно).

Мабуть, це означає, що вказані дві "крапки" - все, що необхідне мозку для визначення, чи бачила людина це обличчя раніше. Психологи прийшли до висновку, що подальші блукання вже нічим не допомагають розумовому процесу.

"Розуміння роботи мозку - найважливіша перешкода, яку належить подолати ученим в цьому столітті, і саме цим ми зараз займаємося", - підводить підсумок Гаррісон Коттрелл (Garrison Cottrell), професор школи інжинірингу Якобса університету Каліфорнії (Jacobs School of Engineering) при UCSD, повідомляє Membrana

Зараз ви читаєте новину «Людина впізнає знайоме обличчя за носом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути