Ексклюзиви
вівторок, 01 липня 2008 08:43

Лімфоцити зробили невразливими для ВІЛ-інфекції

Лімфоцити зробили невразливими для ВІЛ-інфекції
Американським ученим вдалося зробити мишей нечутливими до ВІЛ шляхом виключення гена, за допомогою якого вірус інфікує лімфоцити, повідомляє NewScientist.

Дослідники з каліфорнійської біотехнологічної компанії "SangamoBiosciences" заблокували ген, що кодує білок CCR5, який знаходиться на поверхні Т-лімфоцитів і до якого прикріпляється ВІЛ для проникнення в клітину. Для цього вони використовували вірусний вектор, що несе фермент нуклеазу з групи "цинкових пальців", який специфічно зв"язує цей ген.

Нуклеазою були оброблені людські лімфоцити, які потім ввели мишам. Контрольній групі мишей ввели незмінені лімфоцити. Потім обидві групи були заражені ВІЛ. За словами представника "Sangamo Biosciences" Філіпа Грегорі (Philip Gregory), через шість тижнів всі миші з експериментальної групи набули стійкості до ВІЛ. В порівнянні з контрольною групою у них спостерігалося десятиразове придушення вірусу, а циркулюючих Т-лімфоцитів стало в п"ять разів більше.

Отримавши такі обнадійливі результати, учені планують вже цього року почати випробування методики на людях. Для цього у інфікованих добровольців забиратимуть Т-лімфоцити і, після виключення гена CCR5 в лабораторних умовах, повертати назад. Очікується, що потомство цих клітин набуде стійкості до вірусу і за рахунок цього стане домінуючим видом Т-лімфоцитів в організмі. Це забезпечить тривалий захист від ВІЛ, на відміну від лікарських препаратів, що блокують білок CCR5.

Зараз ви читаєте новину «Лімфоцити зробили невразливими для ВІЛ-інфекції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути