Ексклюзиви
вівторок, 22 квітня 2008 14:37

Курці більше за інших схильні до інфекційних захворювань

Курці більш схильні до інфекційних захворювань, ніж решта людей.

Це пояснюється вмістом у цигарках сотні токсичних речовин. У новому дослідженні показано, що нікотин вражає нейтрофіли - короткоживучі лейкоцити, які захищають організм від інфекції. В результаті знижується їх здатність до пошуку і руйнування бактерій.

Нейтрофіли утворюються в нашому кістковому мозку, який вони залишають вже як зрілі клітини на останній стадії диференціювання. І хоча давно відомо, що нікотин вражає нейтрофіли, до цих пір не було жодного дослідження, яке б вивчило механізм впливу нікотину на етапи розвитку нейтрофілів.

Девід Скотт (David Scott), Oral Health and Systemic Disease Research Group, Школа Стоматології, Кентуккі, США, спільно з колегами вивчали вплив нікотину на диференціювання (розвиток) нейтрофілів.

Погіршення функціональних здатностей нейтрофілів частково пояснює збільшення чутливості хронічних курців до інфекцій і запальних процесів. Краще розуміння цього взаємозв`язку удосконалить тактику лікування багатьох асоційованих з нікотином захворювань.

Команда учених створила модель розвитку нейтрофілів, починаючи з промієліцитів HL-60, які дозрівають до нейтрофілів, з подальшим лікуванням диметилсульфоксидом (ДМСО) з або без нікотину. Дослідники виявили, що нікотин збільшує відсоток клітин на пізніх стадіях розвитку (метамієлоцити, сегменто-ядерні і паличкоядерні нейтрофіли) у порівнянні з ДМСО, але не впливає на інші досліджувані маркери диференціювання нейтрофілів.

Але після дії нікотину нейтрофіли в меншій мірі були здатні до активної боротьби з інфекцією. Нікотин зменшує окисидантний удар в HL-60, прийом, за допомогою якого нейтрофіли вбивають бактерій. Нікотин також збільшує вміст ММР-9, чинника, що бере участь у процесі дегенерації тканин, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Курці більше за інших схильні до інфекційних захворювань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути