Ексклюзиви
четвер, 19 травня 2016 09:56

Іранських моделей заарештували за гламурні фото у Instagram
18

Декількох моделей в Ірані заарештували і змусили публічно принижуватися за те, що вони публікували в інтернеті свої гламурні фотографії з непокритою головою. Поліція моралі арештувала вісім моделей в рамках нової кампанії з боротьби з "неісламіською поведінкою", в тому числі з відсутністю чадри на головах у жінок.

Модель Ельхам Араб, знаменитій завдяки своїм фотосесіям у весільному вбранні, допитали перед камерами в Іранському революційному суді. Пофарбоване в світлий волосся дівчини були прикрито чорною чадрою. Її звинуватили в "пропаганді західній розбещеності" і засудили до публічної самокритики.

"Усі люблять красу і славу, - сказала Ельхам Араб. - Людям подобається бути на виду, але важливо знати, яку ціну вони заплатять за те, що їх побачать".

Арешти були проведені в рамках операції з підставними особами під кодовою назвою "Павук-2", спрямованої безпосередньо проти користувачів Instagram. Підставний агент розпізнав 170 особам, які ведуть сторінки в Instagram, в тому числі 59 фотографів та візажистів, 58 моделей, 51 керуючого модних салонів і дизайнера, а також дві діючі організації.

"Ми виявили, що близько 20% (іранської) стрічки в Instagram ведеться людьми з модних кіл", - сказав слідчий Джавад Бабаєв. "Вони культивують і поширюють аморальну і неісламських культуру і розбещеність", - додав він.

Крім восьми арештів, слідство порушило кримінальні справи стосовно 21 особи. Серед заарештованих опинилися Мелика Замани, Нілуфар Бехбуді, Донья Могадам, Дана Нік, Шабнам Молаві, Ельназ Голрох і Хамід Фада, якому носити хіджаб не обов'язково, але він також постраждав за гламурні знімки. Носіння хіджабу в громадських місцях в Ірані стало обов'язковим після ісламської революції 1979 року.

Раніше в Ірані затримали деяких художників, поетів, журналістів та активістів після того, як помірно налаштований глава держави Хасан Рухані уклав угоду про ядерну програму з шістьма найвпливовішими країнами світу. Це вказує на те, що консерватори в середовищі поліцейських і суддів хоч і не зуміли запобігти угоді із західними країнами, але зберігають значний вплив і побоюються, що більш вільні суспільні підвалини послаблять ісламську республіку.

Затримані громадяни позбулися бізнесу, а їх сторінки в Instagram і Facebook були заблоковані. Сторінка Ельхам Араб в Instagram 16 травня була недоступна.

В останні роки іранські жінки, особливо в Тегерані, дуже вільно ставилися до носіння традиційної хустки, чим викликали гнів консерваторів. Тегеранська поліція виділила 7 тисяч агентів обох статей до відділу з захисту і дотримання національного дрес-коду.

Атака на моделей - всього лише одна з акцій влади в спробі контролювати інтернет в Ірані.

Близько 40% населення Ірану, яке налічує 80 млн чоловік, має доступ до інтернету, і навіть цей доступ жорстко контролюється і цензурується.

У травні 2014 року поліція заарештувала групу іранських хлопців і дівчат, які танцювали на відео під пісню Happy Фаррелла Вільямса.

Хоча арешти були розкритиковані громадськістю та самим виконавцем, кожен із заарештованих був засуджений до шести місяців ув'язнення умовно і 91 удару батогом.

За словами Ельхам Араб, середній дохід успішної моделі в Ірані становить 100 млн ріалів (3,4 тисячі доларів).

Instagram дуже популярний в Ірані. На відміну від Facebook, Twitter і YouTube, які заблоковані владою, Instagram доступний для жителів ісламської республіки.

Зараз ви читаєте новину «Іранських моделей заарештували за гламурні фото у Instagram». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути