пʼятниця, 25 квітня 2008 12:55

Інфаркти можна лікувати менструальними виділеннями

Менструальні виділення можуть служити джерелом клітин, близьких до стволових. Японські учені з успіхом використовували ці клітки для відновлення пошкодженого серцевого м"яза у мишей.

Дослідники з Університета Кейо (KeioUniversity) протягом місяця культивували менструальні виділення, отримані від дев"яти жінок. Із слизистої оболонки матки, що відторгається під час місячних, витягували поліпотентні клітини. Ці клітини були поміщені в пробірку з кардіоміоцитами (клітинами серця) щурів.

Через три дні близько 20% поліпотентних клітин почали спонтанно скорочуватися, а потім сформували тканину, що нагадує серцевий м"яз. Ефективність нової методики виявилася в сто разів вища, ніж при використанні стволових клітин, що витягують з кісткового мозку. За даними керівника дослідження Шунічиро Мійоши (ShunichiroMiyoshi), лише 0,2-0,3% останніх перетворяться в кардіоміоцити.

На другому етапі досліджень, поліпотентні клітини з менструальних виділень вводили щурам, що перенесли інфаркт міокарду. В результаті, стан тварин помітно покращав, відзначив Мійоши.

Клітини, отримані з менструальних виділень, не є класичними стволовими клітинами, оскільки не здатні давати початок будь-яким органам і тканинам. Проте, вони можуть перетворюватися в м"язові клітини серцевої і скелетної мускулатури. Таким чином, їх можна використовувати для лікування інфарктів, а також таких захворювань як м"язова дистрофія. Істотною перевагою цього методу є необмежене джерело клітин, а також вирішення проблеми відторгнення тканин при використанні у пацієнток їх власного матеріалу.

В кінці минулого року американська компанія Cryo-sell запропонувала створити запас стволових клітин, отриманих з менструальних виділень. Проте незалежні учені скептично оцінили перспективи нової технології, повідомляє журнал StemCell.

Зараз ви читаєте новину «Інфаркти можна лікувати менструальними виділеннями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути