Ексклюзиви
вівторок, 25 листопада 2008 13:11

IBM приступила до створення штучного інтелекту

IBM приступила до створення штучного інтелекту

Компанія IBM оголосила про початок роботи над комп"ютером, що працює за принципом людського мозку. Проект фінансується з державного бюджету США.

На перший етап роботи Управління наукових досліджень Пентагону DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) виділило 4,9 млн. доларів.

IBM для участі в проекті об"єднує провідних психологів, нейробіологів і фахівців у галузі комп"ютерних технологій.

"Людська свідомість володіє унікальною здатністю аналізувати інформацію, отриману через різні органи чуття, навіть якщо ці дані суперечать один одному", - говорить керівник дослідження Дармендра Модха.

"Мозок здатний легко створювати нові категорії часу і простору та інтегрувати в них інформацію, отриману сенсорно, - продовжує вчений. - На сьогоднішній день жодна з існуючих комп"ютерних технологій навіть не наблизилася до дивних здібностей цього органу".

Однак, нову технологію можна використовувати при великомасштабному аналізі даних, розпізнанні зображень і об"єктів і навіть незалежному прийнятті рішень.

"Основна ідея когнітивної комп"ютерної технології полягає в тому, щоб створивши структуру, динаміку, функції та реакції людського мозку, сконструювати апарат, який діє за тими ж принципами", - говорить професор Модха.

Фахівці IBM і п"яти провідних університетів США поставили перед собою завдання об"єднати знання з біології із комп"ютерним відтворенням роботи нейронів.

У результаті вони сподіваються розробити систему, яка за складністю нагадує мозок кішки.

Як стверджують вчені, нейрологія накопичила достатньо інформації про роботу нейронів і міжнейронних сполуках - синапсах.

Водночас, розробки в галузі комп"ютерних технологій уже дозволяють симулювати діяльність мозку невеликих ссавців. У минулому році професор Модха керував роботою по імітації мозку миші. Для цього знадобилося 55 млн. штучних нейронів і півтрильйона міжнейронних синапсів.

Подібні експерименти стали можливими зовсім недавно. Тільки зараз вченим вдалося досягти щільності нейронного матеріалу, порівнянної з мозком тварини - 10 млрд. нейронів на квадратний сантиметр.

Із існуючих технологій заслуговує на увагу комп"ютерний код, що відтворює міжнейронні зв"язки. Завдяки йому комп"ютер можна запрограмувати "вивчити" певну функцію або дію.

За словами професора Модхі, його дослідження використовує зовсім інший підхід.

"Проблема коду міжнейронних зв"язків та штучного інтелекту в цілому полягає в тому, що її творці відштовхувалися від обмеженого кола завдань", - говорить він . - Ми ж спочатку розробляємо універсальний алгоритм, що розширить коло можливостей комп"ютера-мозку ".

Синапси, або міжнейронні зв"язки нейронів мозку створюються, розпадаються, зміцнюються або слабшають в залежності від діяльності мозку. Одна з головних труднощів дослідження - розробка матеріалу, який зможе відтворити цю особливість мозку.

Якщо цю проблему вдасться вирішити, то на відміну від існуючої технології, що дозволяє лише запрограмувати штучний мозок на вирішення тієї чи іншої задачі, комп"ютер зможе на підставі накопичених знань, пам"яті та "досвіду" аналізувати дані - те, що ми називаємо здатністю думати.

Зазначимо, за твердженням відомого вченого Рея Курцвайля, штучний інтелект наділить роботів здатністю не тільки мислити, але й відчувати людські емоції, і цього рівня технології досягнуть до 2029 року, повідомляє Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «IBM приступила до створення штучного інтелекту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути