понеділок, 08 вересня 2008 14:13

Хто ризикує отримати інсульт

Існує безліч розладів, які здатні обкрадати вашу молодість, але інсульт є найнебезпечнішим і найстрімкішим ворогом. В одну мить повна сил жінка може втратити здатність говорити, вільно рухатися і навіть ясно мислити.

Інсульт розвивається раптово і атакує головний мозок. Розрізняють два основні різновиди інсульту. Ішемічний інсульт, що зустрічається приблизно в 80% випадків, коли частина головного мозку позбавляється притоку крові і мозкові клітини відмирають через відсутність кисню. Він розвивається в результаті затвердіння і закупорки сонних артерій, якими кров надходить від шиї до голови. Ішемічні інсульти можуть також викликатися мерехтливою аритмією, нерегулярністю серцевих скорочень, що призводить до утворення тромбів, які здатні переміщатися по тілу і можуть застрягти в судині головного мозку.

Геморагічних інсультів - 20% випадків. Вони викликаються крововиливом у мозок, або з кровоносної судини на поверхню мозку, або з артерії усередині мозку. Ці інсульти можуть бути ще важчими, смертність наближається до 50%. За даними досліджень у жінок у віці від 30 до 44 років інсульти зустрічаються в 2 рази рідше, ніж у чоловіків тієї ж вікової групи. Якусь роль може грати і спадкова схильність, але не ясно, наскільки велика ця роль. Небезпека збільшується з віком. Молодші жінки в деякій мірі захищені від інсульту великою кількістю естрогену, який виробляється в їх тілах. Це сприяє зниженню холестерину і перешкоджає розвитку атеросклерозу, тобто ущільненню артерій. Проте після менопаузи число інсультів різко зростає. До 65 років небезпека інсульту для жінок і чоловіків стає приблизно однаковою.

Вагітність декілька підвищує ризик, хоча інсульти під час вагітності зустрічаються дуже рідко. Ступінь ризику збільшується з кількох причин. Під час вагітності змінюється здатність згущуватися крові, декілька підвищується тиск. Дослідження показали також, що деяким чинником ризику є вживання певних протизаплідних пілюль, особливо для жінок, що палять, старше 35 років і для жінок з високим тиском.

Високий артеріальний тиск приводить до інсульту, прискорюючи розвиток атеросклерозу і викликаючи ушкодження дрібних артеріальних судин. Куріння також підвищує ризик розвитку інсульту, прискорюючи закупорку сонних артерій. За даними дослідження, в ході якого велося спостереження за 117 000 дипломованих медсестер у віці від 35 до 55 років, жінки, що палять, удвічі частіше страждають від інсультів.

Чим більше палили спостережувані, тим більшому ризику вони піддавалися. У жінок, що викурюють від 1 до 14 сигарет на день, інсульти спостерігалися в 2 рази частіше, а у тих, хто викурював від 35 до 44 сигарет (близько двох пачок) – в 4 рази частіше. Діабетики також схильні до великого ризику виникнення інсульту. Огрядні жінки і жінки з високим рівнем холестеролу крові частіше страждають від атеросклерозу, і тому ризик виникнення інсульту для них теж підвищений, повыдомляэ УНЫАН.

Зараз ви читаєте новину «Хто ризикує отримати інсульт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути