вівторок, 06 травня 2008 10:43

Гриби знешкоджують уран

Шотландські дослідники виявили, що гриби можуть робити безпечнішим збіднений уран, перетворюючи його на нешкідливі хімічні сполуки. Про це йдеться в статті, опублікованій у журналі Current Bіology.

Учені помітили, що гриби здатні блокувати збіднений уран у мінеральних сполуках. Таким чином він не потрапляє в рослини та воду.

"Це ще один приклад неймовірної здатності мікроорганізмів ефективно видозмінювати метали й мінерали, що потрапили в природне середовище", - заявив один із авторів дослідження, професор Джеффрі Гедд.

Фахівці повідомляють, що вибухи снарядів зі збідненим ураном викидають урановий пил, який може потрапити в організм людей, у воду та їжу. Влада Сербії й Іраку заявила, що використання такої зброї завдало серйозної шкоди екології, і, зокрема, збільшило частоту ракових захворювань.

Джеффрі Гедд пояснює, що збіднений уран менш радіоактивний, ніж природний, однак він доволі токсичний і становить серйозну загрозу здоров"ю людей. Однак тепер учені з"ясували, як з ним можна боротися.

"Створені грибами мінерали здатні довго втримувати уран. Це може запобігти рослинам, тваринам і мікробам засвоювати уран. Крім того це може запобігти проточуванню урану з ґрунту", - каже Гедд. Учений додає, що цей феномен може мати значення для подальшого розвитку технологій, з допомогою яких відновлюють забруднені ураном ґрунти, повідомляє Новинар

Зараз ви читаєте новину «Гриби знешкоджують уран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути