Ексклюзиви
вівторок, 02 вересня 2008 17:51

Доведений вплив пори року на психологічні розлади

Канадські учені виявили зміни активності метаболізму нейромедіатора серотоніна залежно від пори року, що може бути причиною сезонних коливань настрою і сезонних афектних розладів.

Серотонін - це нейромедіатор, який передає сигнали між нервовими клітинами (нейронами) в системах мозку, відповідальних за формування настрою, харчової і статевої поведінки, енергообміну і сну. Його роль в сезонних змінах настрою підозрювалася вже давно. Дослідження, проведене в Університеті Торонто, продемонструвало можливий механізм цього взаємозв"язку.

Як і будь-який нейромедіатор, серотонін виділяється в синаптичну щілину нейроном, що передає сигнал, і діє на рецептори нейрона, що приймає сигнал. Одним з ключових регуляторів вмісту серотоніна в синаптичній щілині є білок-переносник, що захоплює його надлишки назад в передавальний нейрон. Відповідно, чим вище активність переносника, тим менше дія серотоніна. За рахунок блокади цього білка діють більшість сучасних антидепресантів.

Канадські дослідники вивчили активність переносника серотоніна у 88 здорових добровольців (середній вік 33 роки) в різні пори року з використанням позитронно-емісійної томографії. Виявилось, що ця активність була значно вища у людей, обстежених взимку і восени, в умовах короткого світлового дня. Більш того, при зіставленні результатів дослідження з метеорологічними даними з"ясувалося, що активність переносника серотоніна була максимальною в дні з мінімальною кількістю сонячних годин.

Раніше австрійські дослідники показали залежність від рівня освітленості активності переносника серотоніна в тромбоцитах людини, де теж присутні серотонінові рецептори. Канадське дослідження стало першим, що підтвердило таку залежність в нейронах головного мозку, що безпосередньо беруть участь у формуванні настрою.

Отримані дані переконливо пояснюють часту появу в осінньо-зімовий період симптомів, пов"язаних з нестачею серотоніна: підвищеної стомлюваності, сонливості і переїдання, повідомляє Медпортал.

Зараз ви читаєте новину «Доведений вплив пори року на психологічні розлади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути