Ексклюзиви
неділя, 13 липня 2008 12:50

Діабет може бути причиною чоловічого безпліддя

Діабет може бути причиною чоловічого безпліддя

Діабет має прямий ефект на репродуктивну функцію у чоловіків, викликаючи пошкодження ДНК в спермі, виявили вчені з Університету Королеви (Белфаст, Велика Британія).

Підвищення в світі числа діабетиків, що отримали діагноз вже в молодості, співпало з міжнародними проблемами, пов"язаними з чоловічим безпліддям. Проте це не просто збіг, як з"ясували лікарі, оскільки захворювання несприятливо впливає на чоловічий організм на молекулярному рівні.

Дослідники вивчили зразки сперми діабетиків, які отримували інсулінову терапію. На початковій мікроскопічній експертизі сперма здавалася нормальною, окрім невеликого зменшення в об"ємі. Але під час розгляду ДНК фахівці побачили зовсім іншу картину - РНК сперми була значно змінена й істотно знизилася здатність відновлювати ДНК при порушеннях. У діабетиків були зафіксовані помилки в транскрипції генетичної інформації і клітинної функціональності, а також чотирнадцятиразове скорочення вироблення білка орнітин декарблоксилаза, відповідального за виробництво складу сперміну і спермідину, що стабілізують структуру ДНК і зростання клітки, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Діабет може бути причиною чоловічого безпліддя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути