понеділок, 31 березня 2008 18:07

Дельфінам боляче швидко плавати

Дельфінам боляче швидко плавати
Будова тіла та м"язова сила дельфінів дозволяли б цим стрімким тваринам розвивати в воді мало не космічну швидкість, якби не одне "але". Як з"ясували ізраїльські вчені, ставити швидкісні рекорди серед морських тварин і риб дельфінам заважає... біль.

Максимальна швидкість, яку ці китоподібні здатні досягати у воді, - 54 км на годину. Плавати швидше дельфінам, на відмінну, наприклад, від тунця, просто боляче.

Найбільш серйозний "обмежник швидкості" - так звана кавітація - утворення повітряних бульбашок навколо хвоста дельфіна, коли він б"є ним по воді, передаючи тілу поступальний рух.

Кавітація піддає корозії навіть металеві частини морських суден: адже, лопаючись, кожна каверна створює міні-ударну хвилю. На відміну від багатьох інших морських тварин, у хвості дельфіна зосереджена велика кількість нервових закінчень.

Коли цей ссавець досягає швидкості 10-15 метрів на секунду (36-54 км на годину), у нього включається "больовий поріг", і дельфін інстинктивно "пригальмовує" швидкість, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Дельфінам боляче швидко плавати ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути