Вчені давно помітили, що помірне вживання червоного вина надає благотворний ефект на здоров"я людини і тварин. Проте, їх переймав механізм такого впливу. Традиційно вважається, що воно пов"язане з дією поліфенолів - сильних антиоксидантів, що входять до складу червоного вина, а також фруктів та овочів. Проте, досвід показував, що поліфеноли дуже погано поглинаються в шлунку і кишечнику.
Щоб з"ясувати, в чому ж справа, Йосип Каннер і його колеги з наукового центру Волкані в ізраїльському Бет-Дагані порівняли склад шлунків двох груп гризунів, одну з яких годували червоним м"ясом, а другу - тим же м"ясом у поєднанні з вином. Результати порівняння представлені в JournalofAgriculturalandFoodChemistry.
Як виявилось, додавання вина значно знижувало концентрацію малондіальдегіда і гідропероксида, що надають цитотоксичний, тобто згубний для клітин, ефект. Крім того, поліфеноли не тільки перешкоджали утворенню цитотоксинів, але і блокували їх всмоктування стінками кишечника при подальшому русі по травному тракту, повідомляє Газета.ru.
Коментарі