Ексклюзиви
четвер, 15 травня 2008 20:10

Чоловікам більше потрібний алкоголь

Психологічні порушення, пов"язані із стресом у чоловіків і жінок сильно відрізняються один від одного. Результати нового дослідження емоційної відповіді на стрес і сильного бажання випити, виявили, що коли чоловікам стає сумно, їм частіше, ніж жінкам при цьому хочеться алкоголю.

Всім відомо, що чоловіки і жінки по-різному реагують на стресові ситуації, говорить Тара Чаплін, дослідник з університетської школи медицини в Єлі (США). Наприклад, жінки після стресу частіше розповідають, що вони відчували смуток і тривогу, а це може збільшити ризик розвитку депресії і тривожних розладів.

Деякі дослідження показали, що чоловіки більш схильні після стресу до випивки, що у свою чергу може привести до алкоголізму. У дослідженні взяли участь 54 здорових добровольця (27 чоловіків і 27 жінок), які вживають спиртне тільки "у свята" і по особливим випадкам. Всім учасникам (але в різний час і в різному порядку) створили три види ситуацій: стресову, нейтральну/релаксируючу і пов"язану з прийомом алкоголю. Потім учені оцінювали емоційну відповідь, зміни поведінки, збудження серцево-судинної системи, яке оцінювали по частоті серцевих скорочень і тиску. Також учасників просили висловити своє бажання випити спиртне. Після прослуховування емоційної історії, у жінок частіше наголошувалися смуток, неспокій, і підвищення активності поведінки.

Учені вважають, що жінка в порівнянні з чоловіком більше зациклюється на своїх проблемах, вона може думати про них знову і знову, прокрувати в голові стресову ситуацію. На відміну від жінок, чоловіки частіше відволікають свою увагу від негативних переживань, прагнуть не думати про них. Дане дослідження показало, що у чоловіків у відповідь на стрес більше міняється артеріальний тиск, але не спостерігається засмучення або тривоги. Можливо, це пояснюється їхнім бажанням якнайскоріше відсторонитися від проблеми, як варіант, за допомогою алкоголю, повідомляє Здоров"я України.

Зараз ви читаєте новину «Чоловікам більше потрібний алкоголь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути