субота, 12 квітня 2008 17:01

Чим небезпечні шампуні та креми

Неспокій викликає перш за все так званий "ефект коктейля": день за днем на нашій шкірі змішуються безліч токсинів різних типів, і ніхто не знає в точності, чи не заподіють вони з часом істотної шкоди здоров"ю.

В середньому людина користується щодня дев"ятьма продуктами гігієна, в яких міститься в цілому 126 різних інгредієнтів. За допомогою існуючих тестів на безпеку можна перевірити, чи не викликає даний продукт таких реакцій, як почервоніння шкіри, висип і свербіння, але довготривалий ефект на здоров"я людини і навколишнє середовище залишається недослідженим.

Хімікалії складають основу таких продуктів, як шампуні для волосся або крем для рук.

Всмоктуючись в шкіру, вони можуть накопичуватися в жирових тканинах, а також в печінці, нирках, органах репродукції та мозку. Виробники косметики скаржаться на необґрунтоване роздування істерії, проте факти - річ уперта: лікарі знаходять промислові пластіфікатори-фталати в сечі, консерванти-парабени - в пухлинах молочних залоз, штучні ароматизатори і антибактеріальні засоби - в молоці годуючих матерів. Як показали медичні дослідження, ароматичні речовини можуть провокувати астму, миючі засоби, що входять до складу шампунів, - ушкоджувати слизисту оболонку очей, а хімічні речовини, використовувані для фарбування волосся, - викликати рак сечового міхура і лімфому. Ще більше число компонентів, вживаних в засобах особистої гігієни, знаходиться у фахівців під підозрою як потенційні джерела ризику.

Якби мова йшла про фармацевтичні препарати, вся продукція, що опинилася під підозрою, була знята з продажу, а на вивчення безпеки препаратів були б виділені крупні грошові суми. Що стосується парфюмерної промисловості, то тут політика забезпечення безпеки пущена на самоплив. А оскільки більшість з нас схильні вірити обіцянкам, що наша шкіра стане гладкою і усмішка - білосніжною, продукти, що містять потенційно небезпечні речовини, продовжують продаватися і використовуватися, і ніхто, зайшовши з ранку в свою ванну кімнату, не знає, наскільки отруйний вміст полички під дзеркалом, повідомляє Neboley.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Чим небезпечні шампуні та креми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути