вівторок, 27 березня 2007 14:18

Блютуз-гарнітура ловить сигнал на відстані 10 метрів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Олена Мельник із магазину ”Евросеть” у Києві показує блютуз-гарнітуру ”Плантронікс Діскавері 655”, яку можна підзарядити від батарейки
Олена Мельник із магазину ”Евросеть” у Києві показує блютуз-гарнітуру ”Плантронікс Діскавері 655”, яку можна підзарядити від батарейки

34-річна киянка Юлія Ковальчук поверталася з роботи пізно ввечері на своєму авто. Перед нею їхав мікроавтобус із відчиненими задніми дверима. У жінки задзвонив телефон. Вона потягнулася до сумочки, щоб взяти мобільник. Почувся жахливий скрегіт.

— Із машини попереду вивалився домкрат, — розповідає Юлія. — Він майже розпоров днище мого "Сітроену". Якби не той дзвінок, я встигла б загальмувати. Тепер маю — кілька місяців ремонту, гроші, нерви...

Дзвінок мобільника часто відволікає водіїв від дороги. Самі власники авто кажуть, що за кермом корисно мати блютуз-гарнітуру — масивний навушник, у який вмонтовано передавач. Щоб користуватися гарнітурою, у мобільному телефоні має бути блютуз-пристрій. Він працює, як маленька радіостанція — посилає і приймає сигнал. Блютуз треба активувати у мобілці й увімкнути гарнітуру. Телефон знайде її і встановить зв"язок. У настройках мобільного знайдену гарнітуру помітьте як "парний прилад". Тоді апарат запам"ятає гарнітуру й не шукатиме її щоразу. Блютуз діє на відстані 10 м. І підтримує зв"язок навіть через стіну.

Сьогодні у київських магазинах продають близько трьох десятків блютуз-гарнітур. Вони коштують від 160 грн ("LG AVHB-04" і "Моторола Н350") до 800 грн (мініатюрні "Джабра 702"). У дорогих моделях — від 400 грн — умонтовано систему, яка поглинає зовнішній шум.

23-річна Оксана Гайдук, продавець-консультант магазину "Евросеть" у столичному торговельному центрі "Інтервал-Плаза", з недорогих гарнітур радить придивитися до "Іґуа-301".

Акумулятор мобільного розряджається удвічі швидше

— Вони коштують 229 гривень, — каже Оксана, — невеличкі за розміром, мають цікавий дизайн. Є чорні, сріблясті і з гламурним розписом. Можна підібрати навушник під модель свого телефону. Із дорожчих рекомендую "Самсунг WEP200" за 525 гривень або "СоніЕрікссон HBH-IV835" за 575.

Під час телефонного дзвінка у навушнику гарнітури лунає сигнал. Щоб відповісти, натискаєте на кнопку. Також є моделі із вібродзвінком.

— Це "Джабра BT500V", — розповідає експерт "Мобілочки" 22-річна Олеся Сидорова. — Така коштує 354 гривні.

Пропонують і зовсім незвичні моделі, наприклад, гарнітуру "Нокія HS-13W". У магазині "МобіДік" у "Глобусі" на майдані Незалежності вона обійдеться у 699 грн.

— Її екран завбільшки, як сірникова коробка, — каже продавець магазину Андрій Странніков, 22 роки. — Гарнітуру вішають на шнурок. Від пристрою відходить дротик до навушника. На екрані блютузу повторюється інформація з телефону — ви бачите, хто дзвонить. За допомогою кнопки-джойстика на пристрої з "навушника" можна й подзвонити. При цьому телефон лежатиме у сумці або десь у шухляді робочого стола.

Радіо через блютуз-гарнітуру не послухаєш, зате можна увімкнути музику з МР3-плеєра у мобілці. Гарнітура без підзарядки в середньому працюватиме шість годин у режимі розмови. Хоч із блютуз-гарнітурою акумулятор мобільного телефону розряджається удвічі швидше.




Мобілку тримайте подалі

Блютуз-гарнітура менш шкідлива для людини, ніж сам мобільний, вважають лікарі.

— Як впливають мобільні телефони на організм, ще до кінця не з"ясовано, — каже 56-річний викладач Луганського медичного інституту Микола Котлярчук. — Але відомо, що випромінювання від мобілки на відстані 30–40 сантиметрів — майже нульові. Тому треба тримати трубку подалі від життєво важливих органів і розмовляти через блютуз-гарнітуру. Але людям із кардіостимулятором треба проконсультуватися з лікарем.


"Навушник" можна зарядити від батарейки

Блютуз-гарнітуру "Плантронікс Діскавері 655" можна заряджати від мережі або від батарейки.
— У комплекті додається зарядний пристрій. Через нього від батарейки типу ААА гарнітура заряджається за кілька годин, — пояснює 24-річна Олена Мельник зі столичного магазину "Евросеть" на вул. Великій Васильківській, 143/2.
До цієї гарнітури додаються три накладки — для вух різних розмірів.

Зараз ви читаєте новину «Блютуз-гарнітура ловить сигнал на відстані 10 метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути