Ексклюзиви
субота, 22 березня 2008 16:14

Астрономи зафіксували рекордно потужний вибух на іншому краю Всесвіту

Астрономи зареєстрували рекордний за потужністю гамма-спалах - хоча він трапився майже на іншому кінці Всесвіту, його яскравість навіть у видимому діапазоні була така велика, що спалах можна було спостерігати неозброєним оком, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на журнал Nature.

Джерело спалаху розташоване від Землі на відстані 7,7 мільярда світлових років. Учені підрахували, що якби нинішній спалах трапився в центрі нашої галактики, для нас вона була б так само яскрава, як полуденне сонце.

Першими спалах, позначений шифром GRB 080319B, зафіксували детектори американського супутника "Свіфт".

"Спершу ми подумали, що на супутнику якась неполадка... Потім ми зрозуміли, що це найзначніший спалах з усіх, які ми раніше фіксували", - сказав провідний дослідник програми "Свіфт" Ніл Гірелс.

Гамма-сплески - могутні вибухові процеси, пов"язані з масивними вмираючими зірками, спостерігаються приблизно раз на день у вигляді спалахів в гамма-діапазоні. Вперше вони були зафіксовані в 1968 році американськими супутниками, призначеними для реєстрації радянських ядерних випробувань.

Спалах зафіксований близько 8:13 за київським часом у середу. Крім детекторів супутника "Свіфт", його спостерігали кілька астрономів.

Астрономи, які працюють на телескопі VLT у Чилі, за кілька годин проаналізували спектр спалаху і встановили, що відстань до його джерела складає 7,7 мільярда світлових років - приблизно половину від відстані до спостережуваного "горизонту" Всесвіту.

При цьому у видимому діапазоні яскравість спалаху досягала 5,76 зоряної величини, що означає, що його можна було б спостерігати неозброєним оком (вважається, що неозброєним оком можна побачити об"єкти яскравіше за шосту зоряну величину). Попередній рекорд оптичної яскравості належав гамма-сплеску 23 січня 1999 року, блиск якого досяг 8,9 зоряної величини.

Гірелс зазначає, що вивчення спектру цього гамма-спалаху допоможе, зокрема, з"ясувати вміст металів у галактиці.

Зірки, які "працюють" на термоядерній реакції водню і гелію, стають фабриками важких елементів, які розсіваються в галактиці після вибухів найновіших. Подорожуючи через газові хмари в галактиці, спектр випромінювання гамма-спалахів набуває відповідних ліній поглинання, які дозволяють судити про хімічний склад хмар.

Крім того, спалах може дати новий матеріал, пов"язаний з еволюцією зірок, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Астрономи зафіксували рекордно потужний вибух на іншому краю Всесвіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути