вівторок, 16 вересня 2008 13:35

Армія США буде керувати зброєю силою думки

Армія США уклала контракт з групою учених з університетів Каліфорнії, Меріленда і Карнегі-Меллона на розробку нейрошолома, здатного прочитувати імпульси головного мозку і передавати їх у вигляді мовних повідомлень іншим військовослужбовцям. Як повідомляє американський журнал Time, у віддаленішій перспективі на основі подібних технологій планується створення систем управління зброєю за допомогою сили думки.

Підписаний контракт розрахований на п"ять років. Його вартість складає 4 мільйони доларів. На першому етапі реалізації проекту передбачається створення апаратних засобів для прочитування нервових імпульсів, що супроводжують розумову активність людини, а також програмного забезпечення, здатного трансформувати такі імпульси в мовні повідомлення.

Розробка нових технологій, які до недавнього часу здавалися науковою фантастикою, стала можливої завдяки стрімкому розвитку комп"ютерної техніки і значним успіхам у вивченні головного мозку.

Відзначимо, що подібні системи створюються і в цивільному секторі. Зокрема, американська компанія Emotiv Systems планує влітку 2009 років почати продаж нейрошоломів EPOC для керування комп"ютерними іграми на основі аналізу енцефалограми.

Військова розробка буде досконалішою і, як очікується, поступить на озброєння лише через 10-20 років. Планується, що повідомлення відтворюватимуться голосом людини. При цьому одержувач зможе ідентифікувати його місце розташування.

Нагадаємо також, що в червні поточного року Пентагон підписав контракт з науково-виробничим консорціумом на чолі з компанією Northrop Grumman на створення нейро-оптичної системи, здатної на основі аналізу активності головного мозку розпізнавати приховану небезпеку на великій дальності і завчасно застерігати про неї військовослужбовцям.
Зараз ви читаєте новину «Армія США буде керувати зброєю силою думки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути