Ексклюзиви
неділя, 10 грудня 2006 11:30

Японські учені виростили в тілі миші людську нирку

 

Вперше в світі японські учені добилися реального ефекту вирощування частини людських органів в організмі тварин. Сьогодні токійська преса опублікувала сенсаційні результати експериментів групи дослідників Університета Дзікей (Токіо) і Дзіті (префектура Тотіги), які успішно виростили тканини людської нирки в організмі лабораторної миші.

Для цього використали стволові клітини, особливість яких полягає в тому, що за певних умов вони можуть трансформуватися в клітини практично будь-якої тканини.

Японці взяли стволові клітини з рідини кісткового мозку людини і пересадили їх в нирку зародка миші, що ще не сформувалася, через 11,5 днів після зачаття. У результаті мишеня народилося з ниркою, в якій частина компонентів (тканини уретри і клубочкового апарату) були людськими. Потім цю частину пересадили дорослому гризунові, у якого вона прижилася і зайняла приблизно 10-у частину нирки.

Успіх учених відкриває дорогу до справжнього прориву в репродуктивній медицині. Пацієнти з невиліковним захворюванням нирок можуть ставати власними донорами, що повністю виключає небезпеку відторгнення органу після пересадки.

При цьому усуваються проблеми етичного характеру, оскільки для вирощування трансплантатів не потрібний організм іншої людини. За словами дослідників, єдине питання, яке необхідно вирішити перед початком практичної реалізації цього методу, полягає в тому, щоб тварина, вибрана як матеріал для вирощування клітин людської тканини, не передала з нею вірусні інфекції, проти яких у людини відсутній імунний захист, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Японські учені виростили в тілі миші людську нирку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути