середа, 23 липня 2008 16:51

Японці винайшли батарею, що працює роками

Інженери японської компанії NTT розробили твердооксидні паливні елементи, які можуть працювати декілька років без заряджання, повідомляє Techradar. У їх основі лежить лантан-нікель-залізний оксид, що дозволило збільшити розмір паливних елементів і кількість вироблюваної ними енергії.

Передбачається, що джерела живлення, побудовані на базі таких паливних елементів потужністю один кіловат, зможуть забезпечувати енергією офіси і промислові підприємства. Не виключається їх застосування і в житлово-комунальному господарстві.

Раніше при виробництві твердооксидних паливних елементів використовувався цирконій, який обмежував їх розміри.

У представників NTT поки немає планів щодо комерційного використання розробки.

Твердооксидні паливні елементи застосовуються, як правило, в стаціонарних енергетичних установках потужністю від одного кіловата. Подібні установки відрізняються високою робочою температурою - до тисячі градусів Цельсія.

Альтернативою сучасним паливним елементам, що використовуються в мобільних пристроях, є джерела живлення на основі водню і метанолу. Розробки в цій області ведуть, зокрема, такі компанії, як Sharp, Sony і Toshiba. Остання обіцяла почати серійний випуск метанолових батарей в 2009 році, повідомляють Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Японці винайшли батарею, що працює роками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути