субота, 13 жовтня 2012 02:28

Американські вчені знайшли новий спосіб лікування епілепсії

Американські вчені знайшли новий спосіб лікування епілепсії
michiganneurology.com

Американські вчені запропонували новий підхід до лікування епілепсії та пов'язаних з нею психічних розладів, повідомляє Medical Xpress. Серію відповідних досліджень провела група фахівців під керівництвом Джеффрі Лоуба (Jeffrey Loeb) з Медичної школи Університету Уейна.

На першому етапі роботи Лоуб і його колеги порівняли експресію 137 генів, робота яких пов'язана з епілептичними нападами, у різних ділянках кори головного мозку. Їм вдалося виявити окремі шари нейронів, схильних до підвищеної електричної активності, яка спостерігається при епілепсії. У цих зонах також була зафіксована підвищене число синапсів, що також може сприяти накопиченню надлишкових потенціалів у нервових клітинах.

Друга частина дослідження була присвячена пошуку речовин, які можуть знижувати електричну активність нейронів. Провівши серію експериментів на лабораторних щурах, дослідники з'ясували, що до таких сполук належать інгібітори мітоген, що активізуються протеїнкіназами. Крім того, було встановлено, що при введенні експериментального препарату у тварин не тільки припинялися епіприпадки, але і нормалізувався поведінку, зокрема зникала гіперактивність.

Далі група Лоуба вивчала вплив генетичних факторів на різні процеси в головному мозку, в тому числі тривалу потенціації, синаптичну активність і пам'ять. Вчені виявили, що в епіактивних ділянках кори деякі гени (зокрема ген нейротрофічних фактора мозку) працюють в тісному контакті з відповідними ділянками так званої антисмислової РНК.

Таким чином, вплив на ці ділянки виявилося одним із способів регуляції електричної активності нейронів, що дозволить не тільки запобігати епілептичні напади, але і лікувати пов'язані з хворобою поведінкові розлади.

Зараз ви читаєте новину «Американські вчені знайшли новий спосіб лікування епілепсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути